Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Топ 15 на най-големите неща на Земята – част 2

Топ 15 на най-големите неща на Земята – част 2

Топ 15 на най-големите неща на Земята – част 2 - изображение

Медената гъба – най-големият жив организъм

медената гъба

Медената гъба е най-големият жив организъм на планетата . Тя обитава Сините планини на Орегон. Тя се развива от една единствена спора, която е била видима само с микроскоп. В продължение на 2400 години тя е заемала огромна площ и е разклонявала „пипалата“ си, които унищожават дърветата наоколо. Тези паразитни организми колонизират и убиват най-различни дървета и дървесни растения. Това им е спечелило прякора „кошмарът на градинарите“. Някои видове обаче не са чак толкова вредни, колкото други.

Merostomes

членестоноги

Това са били най-големите (известни на човечеството) членестоноги. Достигали са до 2,5 м дължина и са живели преди 248-510 млн. години.


Големият бариерен риф

Големият бариерен риф

Големият бариерен риф е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми. Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Може да се наблюдава от Космоса. Съставен е от близо 3 000 коралови рифа и около 900 острова. Счита се, че е на възраст от 18 милиона години. През последните 2 години две трети от коралите са повредени, което води до необратимо обезличаване за в бъдеще.

Гигантска късомуцунеста мечка

гигантска мечка

Късомуцунестата мечка е гигантска мечка, живяла преди 10 000 години. Тя е била по-огромна дори от съвременната мечка гризли. Хранила се е предимно с мърша, защото й е било трудно да убива плячката си. Тя е тежала около 600 кг, а най-големите екземпляри са достигали 1136 кг.
С екстремните си челюсти той е един от най-големите хищни бозайници, живели на Земята по време на ледниковия период. Тези мечки загинаха преди 14 000 години.

Гигантопитек

гиганопитек

Гигантопитекът е бил най-голямата маймуна на всички времена. Живяла е преди около 1 млн. години. Не могат да се направят заключения на базата на археологическите разкопки до момента. Смята се обаче, че е бил 4 м висок, тежал е 550 кг и се е хранил предимно с бамбук.

Quetzalcoatlus

птица

Този вид е живял преди 66-68 млн. години. Бил е най-големият птерозавър и най-голямото летящо животно в историята на Земята. Размахът на крилете му е бил 12-15 м. Хранил се е с малки сухоземни животни.

Син кит

син кит

Синият кит е най-големият кит, най-голямото съвременно животно и може би най-голямото от всички животни, живели някога на Земята. Дължината му е 33 метра, а теглото му надвишава 200 тона. Може да изяде до 40 милиона малки ракообразни на денонощие. Синият кит е най-голямото животно, което живее на Земята днес и е най-голямото животно в историята на Земята През 60-те години на миналия век, почти всички са били убити със сини китове, като остават само 5000 животни. Днес са останали едва 10 000 сини китове и е истинска радост да видим поне един от тях сред природата.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиНормативни актове