Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учени: Земята е била лилава преди милиарди години

Учени: Земята е била лилава преди милиарди години

Учени: Земята е била лилава преди милиарди години - изображение

Ако излезете навън днес вие сте заобиколени от зеленина. Това се дължи заради наличието на хлорофил ( зелен пигмент). Но ако сте направили крачка навън преди около 2.4 милиарда години, вероятно всичко около вас е било лилаво - или това предполага едно ново проучване.

Авторите зад това ново изследване, финансирано от НАСА, твърдят, че химичното съединение ретинал, някога доминирало пред хлорофила. Поради неговото наличие планетата е била с лилав оттенък вместо зелен.

Според хипотезата за "Purple Earth" ("Лилава Земя") преди развитието на хлорофила, лилаво оцветеният пигмент ретинал е определян като топ молекула за абсорбиране и преобразуване на слънчева светлина, твърдят изследователите.

Те вярват, че ретиналът и хлорофилът са се развили заедно, но тъй като ретиналът е по-прост от хлорофила, вероятно е първенецът.

Ретиналните пигменти абсорбират зелена и жълта светлина и отразяват червената и синята светлина, което означава, че независимо от това кои организми са зависими от ретиналът, те биха изглеждали лилаво.

Но дните на "Лилавата Земя" приключват много преди хората да са съществували. Според проучването, този пигмент е заменен от хлорофил преди около 2.3 милиарда години.

Макар че би било хубаво да сме част от "Лилавата Земя", без да възникне фотосинтезата на базата на хлорофил, въвеждането на по-големи количества кислород в нашата атмосфера не би могло да се случи и следователно животът и света щяха да изглеждат доста различно днес.

Въпреки че хлорофилът доминира днес, това не означава, че ретиналът е напълно изчезнал.

"Фототропните метаболизми, базирани на ретиналът, все още са разпространени по целия свят, особено в океаните, и представляват един от най-важните биоенергийни процеси на Земята", разкриват изследователите.

Биолозите вярват, че тяхната хипотеза за лилавия цвят на Земята може да бъде полезна при търсенето на живот на други планети, тъй като ретиналът е по-прост от хлорофила, той може да бъде по-често срещан източник на живот на планетите в цялата Вселена.

Нашата планета е пълна с прекрасни зелени гори, полета и растения, но трябва да признаем, че би било много хубаво да ги видим през лилава призма.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: allthatsinteresting.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиНормативни актове