Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 6 неща, за които всички сме чували, но никога не сме виждали

6 неща, за които всички сме чували, но никога не сме виждали

6 неща, за които всички сме чували, но никога не сме виждали - изображение

Светът е пълен с чудеса, а ние често пренебрегваме ежедневните неща, които ни заобикалят. Понякога чуваме за тях по телевизията или от приятели, но не знаем как изглеждат те.

Представяме ви 7 неща, за които всички сме чували, но не сме виждали, или просто имаме грешна представа за тях.

Библията на Гутенберг

Библията на Гутенберг

Тази книга е известна като първата печатана книга в Европа. Йоханес Гутенберг (германски печатар) публикува първото издание в началото на 50-те години на миналия век. Историци заключват, че има общо 185 копия на Библията: 150 на хартия и 35 на пергамент. Днес са запазени 48 копия и повече, но голяма част от тях са непълни.

Затворът Алкатраз

затворът Алкатраз

Алкатраз е най-известният затвор в света, който е наричан и Скалата. В световните култура, литература и история мястото е описано като толкова зловещо, че никой не успява да избяга оттам. В него са настанявани някои от най-опасните престъпници в света, сред които и Ал Капоне. Намира се на остров Алкатраз в близост до Сан Франциско. Днес туристите имат възможност да посетят острова и да се разходят в бившия затвор, който е превърнат в музей.

От другата страна на Луната

Луната

Другата страна на Луната остава скрита за страничния наблюдател. Тя може да се види благодарение на снимки, които са взети от Космоса. На противоположната страна на Луната има две морета – Московско море и Морето на мечтите. Там са разположени и най-големите лунни кратери.

 Картината "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи

Мона Лиза

В действителност, шедьовърът на Да Винчи не е толкова величествен, колкото го възхваляват и показват по снимки или по телевизята. Оригиналът, който се намира в Лувъра в Париж, всъщност е доста малък: височината му е 77 см., а широчината – 53 см. Картината се помещава в специална среда, а стъклото е бронирано. Изграждането на стаята за съхранение на шедьовъра на Леонардо струва на френското правителство 7 милиона долара.

Пенати

Пенати

Според римската митология пенатите са божествени пазители, чийто култ се свързва с обожествените духове на умрелите предци. Римляните имат два вида пенати: домашни и обществени. Домашните са наследствени духове, за които се смята, че са закрилници на дома. Изображенията им винаги стоят близо до огнището. Обществените пенати са пазителите на държавата и нейното благополучие.

Точката Немо

Точката Немо

В средата на нищото далеч от бреговете на Нова Зеландия и на цели 3300 километра от Тихия океан се намира точката Немо (носеща името на капитана на подводницата от романа на Жулн Верн – „Двадесет хиляди левги под водата“). В това пространството няма суша, а само вода. Мястото се използва като „космическо гробище“, в което агенции изпращат своите кораби или спътници, които не са в експлоатация.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноНормативни актовеПсихологияРецептиИстория