Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Топ 15 на най-големите неща на Земята – част 1

Топ 15 на най-големите неща на Земята – част 1

Топ 15 на най-големите неща на Земята – част 1  - изображение

Преди милиони или милиарди години светът е бил населен от същества, които са много по-големи от нас - истински праисторически гиганти. Но дори и днес природата може да ни изненада с огромните си творения.

Секвоя

секвоя

Секвоята е първенец сред дърветата. Тя стига до 145 м височина и обиколка при основа на стъблото до 15 м. Най-гигантската секвоя се нарича "Генерал Шърман" и се намира в Национален парк "Секвоя", Калифорния. Тя заема около 1500 кубични метра в пространството. Тя е най-голямото живо дърво на планетата. Висока е точно 83,8 м, обиколката на стеблото й е 31, 3м. Счита се, че тя е на възраст между 2300 и 2700 години.

Амфицелия

амфицелия

Амфицелия е най-голямото животно, което някога е обитавало Земята. Тревоядните динозаври са живеели преди 145-161 милиона години. Достигнали са размери от 58 метра дължина, а един прешлен на това животно е бил с дължина от 2,5 метра.

Титанобоа

титанобоа

Титанобоа е изчезнал вид змия, единствен от рода Титанобои. Тя е била най-дългата и тежка змия. Живяла е преди около 60-58 млн. години по времето на палеоцена, около 10 млн. години след изчезването на динозаврите. Учените изчисляват, че огромната боа е била с размери 12-15 м., а дължината и теглото й около 1135 кг.

Джакфрут

джакфрут

Джакфрут (индийско хлебно дърво) е най-големият ядлив плод, който расте в дърво. Това е един от редките плодове, които са богати на витамини B-комплекс. Поради ниската цена в Индия е бил наричан „хлябът на бедните”. Две-три дървета могат да изхранят цяло семейство в продължение на няколко години. Индийското хлебно дърво достига височина от 8 до 25 метра. Той може да достигне до 34 кг и наподобява човешка глава.

Райската пещера

райската пещера

Гигантската пещера се намира сред джунглите на Виетнам. Смята се, че е най-голямата и най-красивата в света, въпреки че в нейния район има около 150 пещери, които все още не са проучени. Тя достига височина над 240м. и широчина 150м. Пещерата е огромна и в нея могат да се помещават няколко села или голям небостъргач. Тя е труднодостъпна.

Рафлезия арнолди

рефлезия арнолди

Рафлезия е най-голямото паразитно и хищно цвете на Земята. То може да достигне диаметър над 100 сантиметра. Цветът също е известен с миризмата на гниеща плът. Може да бъде наблюдавано в дъждовните екваториални гори на островите Суматра и Борнео в Индонезия. Храни се със соковете на различни видове растения, основно с лиани. За целта пуска нишки, които достигат до растението приемник. Цветето няма корени и стъбло. Състои се единствено от голям цвят.

Гигантски ирландски лос

ирландски лос

Ирландският лос се появява преди около 2 милиона години в периода на Ледената епоха. Той е най-големият, който е съществувал на Земята. Когато горите започнали да се разпространяват на открити пространства, гигантският елен  изчезва, защото големите му  антрали (над 5 метра ширина) правят невъзможно да се движи през гъсти клони. На ръст около 2.1 метра при раменете, той е носил огромни, разклонени рога, достигащи до 3.65 метра разстояние между върховете им! Той е бил изключително тежък  – до 40 кг.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниНормативни актове