Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 10 невероятни неща, които ще се случат със Земята, ако спре да се върти

10 невероятни неща, които ще се случат със Земята, ако спре да се върти

10 невероятни неща, които ще се случат със Земята, ако спре да се върти - изображение

Замисляли ли сте се някога какво би станало със Земята, ако се случи някаква мащабна катастрофа? Дали холивудските филми за земетресения, вулканични изригвания и сблъсък с астероид предават реалистично възможните последствия от тези катаклизми? А какво ще стане в деня, в който Земята спре да се върти?

Всички предмети ще полетят на изток с висока скорост със собствена инерция

Силен вятър

Всеки ден Земята се движи с умопомрачителна скорост около себе си и около Слънцето, но ние не можем да я усетим. Според Стен Оденъолд от НАСА, ако тя спре, всичко на повърхността ще бъде вдигнато от Земята и ще полети на изток с висока скорост и накрая отново ще падне. На екватора скоростта ще бъде най-голяма – около 1 600 км в час, докато на полюсите ще е около 1 300 км в час.

Огромни вълни Цунами ще залеят повърхността

Цунами

Силата на инерцията ще задвижи водата в моретата и океаните ще се образуват мощни вълни Цунами, които ще се насочат на изток и ще заличат от лицето на Земята всички крайбрежни градове.

Ще се появи изключително силен ураганен вятър

Планетата с облаци

Атмосферата ще продължи да се движи и инерцията й ще я кара да обикаля около Земята – вероятно поне няколко пъти . Началната скорост на въздушните течения ще е огромна: повече от 1 800 км в час. При тези събития е възможно Земята да изгуби част от атмосферата си.

Цялата вода на Земята ще се раздели в два океана и ще се образуват нови континенти

Нов континент

Сега водата се съсредоточава около екватора заради центруфугичните сили. Ако планетата внезапно спре да се върти, това ще накара земните плочи и водата да се прегрупират и да образуват два огромни океана на двата полюса. Земята на екватора ще се издигне и ще образува един огромен континент.

Изригвания на вулкани, урагани и земетресения – 3 в 1

Вулкани, земетресения, урагани

Огромните кинетични сили на Земята и инерцията й ще разтресат планетата чак до ядрото й. Резултатът ще е доста предвидим: ще се формират мощни урагани, вулканите ще изригнат, а земетресения ще разклатят Земята. Навсякъде и едновременно.

Земята ще се трансформира от геоид в сфера

Планетата Земя от космоса

Планетата има формата на геоид заради постоянното й въртене около оста й. Поради тази причина на полюсите тя е малко сплесната, а на Екватора – малко изпъкнала. Ако планетата спре, формата й ще стане по-близка до сферичната.

Едната полусфера ще стане гореща като пустиня, а другата – студена като Северния полюс.

Пустиня и Северен полюс

Ако Земята продължи да прави по една обиколка около Слънцето, само половината от повърхността й, ще се нагрява – температурите там ще са високи като на Екватора и ще е постоянно светло. В другата полусфера ще цари вечна нощ, мрак и арктически студ. НАСА обаче предлага и друг вариант: в тези полусфери денят ще се сменя с нощта на всеки 6 месеца.

Магнитното поле, което предпазва Земята от опасната космическа радиация, ще изчезне

Магнитното поле на Земята

Магнитното поле се е образувало в резултат на процесите във външното ядро, което е изградено предимно от желязо, и се поддържа от постоянното въртене на Земята около оста й. Стен Оудънуолд изказва предположението, че ако планетата спре да се върти, магнитното поле също ще изчезне. А то е жизнено важно за нейните обитатели, защото ги защитава от соларния вятър: заредени частици, изхвърлени от Слънцето.

Ако хората оцелеят, това ще се случи на границата между студената и топлата полусфера

Границата между деня и нощта

Човечеството ще успее да се приспособи към новите условия само на границата между нощта и деня. Хората ще трябва да живеят под земята и ще излизат на повърхността само в защитни костюми като астронавтите.

Луната накрая ще падне върху Земята, но това няма да се случи веднага, след като тя спре да се върти

Луната се разбива в Земята

Проф. Вон Прат от университета в Страдфорд твърди, че Луната постепенно също ще забави движението си и разстоянието между нея и планетата ни ще се смали. С времето, тя вероятно просто ще се сблъска със Земята.

Всъщност, Земята наистина забавя своето движение. В своята младост, тя се е въртяла с много по-висока скорост около оста си: денят тогава е продължавал само 6 часа. Гравитацията на Луната създава приливи и отливи, които постепенно забавят въртенето на планетата. НАСА е изчислила, че продължителността на деня се увеличава с 2.3 милисекунди на всеки 100 години. След милиарди години, дните ще станат няколко пъти по-дълги, след което планетата вероятно ще спре завинаги.

източник: brightside.me

снимки: yuotube.com; dailymail.co; explorefacts.com; pinterest.com; hivewallpaper.com; plus.google.com; newscenter.com; nasablogs.com; channel23news.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиЛюбопитноНормативни актовеИсторияПсихологияОрганизации