Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Това е най-добрата диета (според науката)

Това е най-добрата диета (според науката)

Това е най-добрата диета (според науката) - изображение

"Хайде, живей малко... малко от това няма да те убие." – реплика, която всеки, който се опитва да се храни здравословно е чувал хиляди пъти. Въпреки че стандартният отговор е усмивка, тъжна въздишка или замълчаване, то всъщност науката е на мнение, че да – "само малко" от храната, пълна с преработени химикали - всеки ден - най-вероятно ще ни убие.

Не ни разбирайте погрешно, ние също похапваме пица понякога и още по-често се отпускаме с чаша червено вино или бърбън.

Ето и трите цифри, които ще ви накарат да избягвате обработените храни:

  • 5,000: Броят химикали, одобрени от агенцията по храните, съдържащи се в храните, които ядем.
  • 70: Процент от храните, които са третирани с химични съставки.
  • 75: Процент от преработени храни на рафтовете в супермаркетите, които съдържат генно модифицирани (ГМО) съставки.

Колко толкова лошо може да е това? – питате вие. До толкова, че съществува статистика за това, че повече хора умират, заради хранителните си навици, отколкото заради цигарите.

Ние всички знаем, че преработените храни правят следното:

  • Правят ни затлъстели.
  • Карат тялото ни да гори с 50% по-малко калории.
  • Водят до дисбаланс в червата.
  • Отнемат години от живота ни.

И така, коя тогава е най-добрата диета за дълъг, здравословен живот?

Ясно е вече, че бързата храна и многото захар имат негативни последици за нашето здраве, но това, което не знаем е, че съществуват много любопитни научни изследвания по горния въпрос.

През 2014 изследователски екип, под надзора на д-р Давид Кац, от университета в Йейл и училището за публично здраве, правят проучване на най-популярните диети напоследък: с ниско съдържание на въглехидрати, с ниско съдържание на мазнини, с нисък гликемичен състав, средиземноморска, смесена / базирана, палеолитна и веган.

Техният доклад, озаглавен "Можем ли да кажем коя диета е най-добра за здравето", заключава следното:

  • Това е диета на минимално преработени храни, близки до природата, предимно растения, е решително свързана с поддържане на здравето и профилактика на заболяванията.
  • Така че краят на епично приключение за търсене на най-добра "диета", не изглежда далеч. Тя може да се обобщи в три прости думи: яжте истинска храна.

Какво е "истинска храна"?

Истинска храна е тази, която идва от земята и от животните, които се хранят с храна, която идва от земята.

Диетите с истинска храна са най-добрите, защото те включват много растения като зелени листни зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести храни и плодове. Когато сте в магазин за хранителни стоки се придържайте към рафтовете, където ще намерите най-истинската храна. Това, че те са бързоразвалящи се е нещо добро. Вашата храна трябва да се разваля (както всички истински неща).

Когато купувате пакетирана храна, разгледайте списъка със съставки. Ако нещо ви звучи като химикал, сменете го с друг продукт. Съществуват също подвеждащи изкуствени съставки, които хранителните компании имат разрешение да записват по определен начин върху опаковката.

"Естествени аромати" е една от най-честата съставка, която можете да срещнете. Проблемът е единствено, че това означава всичко друго, но не и естествена съставка. "Естествени аромати" е термин, който хранителни компании и учени имат право да използват за всяко вещество, което произхожда от природата. Въпреки това, хранителните компании могат да добавят и други съставки (както естествени и изкуствени), но все още да декларират "естествени аромати " на етикета на храната.

Като цяло, 80 до 90 на сто от "естествените" аромати са съставени от химични разтворители и консерванти, според Дейвид Андрюс, старши учен в Environmental Working Group.

И все пак, ако не знаете съставките, просто сложете храната обратно и вземете нещо друго. Яденето на истинска храна е начин на живот, а адаптацията отнема време. Бъдете търпеливи и ще се почувствате по-добре, отколкото някога сте се чувствали.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлДиетиПсихологияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиИсторияСпортРецептиСнимкиАлт. медицинаАнкетиВидеоТестовеНовиниЛеченияНормативни актовеБотаникаОрганизацииЗаведенияИнтервютаКалкулаториПроизводители