Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Тестът за девственост в Индия – задължение на съвета или заговор на мълчанието

Тестът за девственост в Индия – задължение на съвета или заговор на мълчанието

Тестът за девственост в Индия – задължение на съвета или заговор на мълчанието - изображение

В западния индийски щат Махаращра хората започват да се бунтуват срещу унизителната практика да се проверява девствеността на булката от номадските племена. Хиляди жени са принудени да се подложат на този "тест за девственост", който е наложен от панчаята (местният съвет на общността). Какво представлява този тест, който е неразделна част от всяка една сватба? И дали е обективен?

След сватбата на двамата съпрузи се дава бял чаршаф и те отиват в стая, в която трябва да консумират брака си. Помещението е наето от съвета и членове на семейството, които чакат пред него. Ако булката прокърви по време на половия акт, значи е девствена. Ако ли не, последствията могат да бъдат фатални. Ако тя е "нечиста", младоженецът може да анулира брака, а булката е подлагана на публично унижение – бита е с пръчка от близките си, затова, че е "очернила" фамилията.

Психологът от  Делхи д-р Соня Наик обяснява, че има редица причини, поради които жената може и да не прокърви при първия си полов акт: "Ако въпросното момиче спортува редовно или ако е мастурбирало, съществува вероятност то да не прокърви. И още нещо съществено: Ако партньорът е много нежен, девойката също може да не прокърви, дори и за първи път да прави секс", споделя д-р Наик.

Историята на Анита - една от хилядите жени, унизени публично

В сватбената си нощ 22-годишната Анита трябва да докаже дали е порочна или не. Но момичето знае резултата от теста предварително – тя е имала шестмесечна сексуална връзка с бъдещия си съпруг. Провалът е неизбежен, но последствията се стоварват върху нея като "гръм от ясно небе".

"Вярвах, че мъжът ми ще се застъпи за мен пред съвета, но когато го попитаха: Тя "чиста или нечиста е", той просто посочи неопетнения чаршаф и ме нарече измамница", споделя Анита и допълва: "Бях шокирана, защото имах интимна връзка с него цели 6 месеца и то по негово настояване".

През сълзи момичето споделя, че след ужасяващата сцена избухва в сълзи и остава сама. Съпругът й иска незабавно анулиране на брака, но социални работници разбират за случая и се обръщат към полицията. В крайна сметка Анита заживява с мъжа си, който всекидневно я подлага на тормоз – побой, унижение. От местния съвет забраняват на двойката да се появява на обществени събития. Анита забременява, но нещата се влошават още повече, защото постоянно й биват задавани въпроси от съпруга й (и от съвета): "От кого е това дете?" В един момент тя се озовава на улицата заедно с новородения си син. Отива да живее при родителите си, но обобщава, че 
стигмата от провала на теста се отразява както на нея, така и на цялото й семейство. Сестрите й не могат да се задомят заради нейната грешка.

Пътят към промяната

Едно 25-годишно момче на име Вивек решава да стартира кампания сред младежите в общността, за да сложи край на "регресивната политика" по отношение на теста за девственост. Решава да предприеме тази стъпка, заради конкретна случка от неговото минало.

"Когато бях на 12 години присъствах на сватба. Всичко вървеше добре, докато не започнаха да замерят булката с обувки. Не разбирах какво се случва тогава" споделя Вивек. "Това е пълно нарушение на правото на двойката на неприкосновеност на личния живот. Начинът, по който се извършва целият "ритуал", е изключително груб и травмиращ. Освен "чакалнята" пред стаята на двойката, в редица случаи младоженецът пие доста и гледа порно, за да се "образова", разкрива момчето.

На Вивек му предстои да сключи брак, а с неговата годеница вече са информирали панчаят в град Пуне, където живеят, че те няма да се подлагат на теста. Но момчето се надява, че ще намери и други съмишленици от общността, които ще подкрепят това, което той нарича „заговор на мълчанието“.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: bbc.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитно