Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Символ на вечната любов: 8 тайни за Тадж Махал

Символ на вечната любов: 8 тайни за Тадж Махал

Символ на вечната любов: 8 тайни за Тадж Махал - изображение

Тадж Махал е задължителна дестинация за туристите, които посещават Индия за първи път. Мавзолеят в Агра е един от най-популярните паметници в страната и представлява великолепен символ на вечната любов.

Построен в периода 1632 г. до 1647 г. от моголския император Шах Джахан, Тадж Махал е посветен на любимата съпруга на владетеля – Мумтаз Махал, която умира по време на раждане. Въпреки че повечето хора са запознати поне частично с историята на прекрасния мавзолей, в статията сме подготвили 8 интересни факта за мраморното чудо, които вероятно не знаете.

Оптичните илюзии са навсякъде

Архитектите и занаятчиите на Тадж Махал са били майстори на оптичните илюзии. Когато се намирате точно пред главната порта, монументът изглежда, че се намира изключително близо и много голям. Колкото повече се доближавате, мавзолеят започва да се смалява – пълната противоположност на очакванията на посетителя.

Най-известният мит е най-вероятно неверен

Според широко разпространената легенда Шах Джахан отчаяно е искал мраморния паметник да представлява архитектурен шедьовър, ненадминат по красота. За да е сигурен, че никой няма да може да пресъздаде великолепието на Тадж Махал, моголският император заповядва да се отрежат ръцете и да се извадят очите на майсторите, проектирали и построили мавзолея. Въпреки популярността на мита досега историците не са намерили доказателство, което да потвърди ужасяващата история.

Двете гробници са празни

В самия Тадж Махал се намират гробниците на Мумтаз Махал и Шах Джахан, разположени в мраморна зала със стени, инкрустирани с полускъпоценни камъни. Превъзходните гробници са всъщност празни – истинските саркофази се намират в тиха стая едно ниво по-надолу.

Тадж Махал има почти перфектна симетрия

Мавзолеят представлява връхна точка на моголската архитектура, проектиран с невероятна симетрия според доктрините на тогавашния стил. Градините, представляващи човешката интерпретация за рая, са разделени на квадранти, а две идентични сгради от червен пясъчник завършват цялостния вид на Тадж Махал. Съществува едно изключение. Кенотафът на Шах Джахан е позициониран на запад от централната ос, което разваля перфектната симетрия. Странното разположение навежда някои на мисълта, че моголският император най-вероятно е трябвало да бъда погребан някъде другаде.

Тадж Махал се почиства често

Времето и замърсяването отнемат от блясъка на красивия мрамор на Тадж Махал, който се превръща от бял в жълто-кафяв. От време на време моголският монумент се обработва със специална кална смес, наречена multiani mitti, която се базира на традиционна индийска рецепта за почистване. Когато калта се премахне с четки, Тадж Махал започва отново да сияе.

Тадж Махал променя цвета си през деня

Една от особеностите на мраморния паметник е променящият се цвят на сградата. На изгрев-слънце мавзолеят изглежда перленосив и светлорозов, блестящо бял на обед и оранжев на залез-слънце.

Черна мраморна версия на Тадж Махал е била планувана

Спомняте ли си за странното разположение на кенотафа на Шах Джахан? Според местните легенди моголският император е искал да построи идентичен Тадж Махал от черен мрамор от другата страна на реката, където да бъде погребан, когато умре. Плановете на Шах Джахан са били осуетени от собствения му син, който завзема властта и затваря баща си в затвора. Някои историци отхвърлят тази теория.

Тадж Махал е символ не само на любовта, а и на могъществото

Исторически сведения сочат, че моголският лидер Шах Джахан е бил по-скоро безмилостен владетел, отколкото романтик. Въпреки всичките асоциации с вечната любов и преданост Тадж Махал е бил и средство за пропаганда. Сложната симетрия символизира абсолютната власт – съвършенството на моголската империя.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: smithsonianmag.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноРецептиСпортБотаника