Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Да държиш човешки мозък в ръце – туристическа атракция в музей в Индия

Да държиш човешки мозък в ръце – туристическа атракция в музей в Индия

Да държиш човешки мозък в ръце – туристическа атракция в музей в Индия - изображение

Винаги сте искали да подържите човешки мозък в ръката си за известно време? Мечтата ви може да се превърне в реалност. Ако пътувате до Индия не пропускайте да посетите първият музей на мозъка. Той се намира в Националния институт за психично здраве и невронауки (Nimhans) в Бангалор. Посетителите имат възможността освен да наблюдават човешки мозъци и да ги държат в ръцете си. Сред изложените мозъци са тези на хора, които са страдали от редица заболявания, включително болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и шизофрения. 

И изследователите, които водят турове там, насърчават посетителите да държат мозък в опит да ги "демотивират".

мозъци

Д-р Шанкар, който работи в института от десетилетия споделя: "Хората смятат, че тези неврологични заболявания са нещо като зъл дух. Искаме да премахнем тази идея."

Музеят показва и други части на човешкото тяло, включително бели дробове на дългогодишен пушач, панкреас, бъбреци, сърце и други.

В уеб сайтът на музея пише, че посещението в музея е "веднъж в живота" и това е  единственият музей от този вид в Индия.

Но това не е истина. В болницата Santo Toribio de Mogrovejo в Лима, Перу също има огромна колекция от болни и здрави мозъци.

Болницата, основана преди повече от три века, има общо 2912 мозъка, събрани през годините, а близо 300 от тях са изложени.

При пристигането си посетителите са поканени да докоснат истински череп, където могат да усетят структурата на черепната кост.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияХранене при...Здравни съветиНовиниФизиологияПатологияСнимкиИсторияОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт