Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Списанието Seito, което поставя началото на феминисткото движение в Япония

Списанието Seito, което поставя началото на феминисткото движение в Япония

Списанието Seito,  което поставя началото на феминисткото движение в Япония - изображение

Да напишеш името си под поема или стихотворение. Да си жена в Япония през 1911 г. Това е огромен риск, който дамите решават да поемат, защото през този период техните права са ограничени. В опит да променят статуквото пет млади японки решават да създадат списание, съдържащо произведения, които възхваляват ролята на жената в обществото. И го правят.

първи брой на списанието
 Първата корица на изданието

През 1911 г. излиза първият брой на Seito – списание, което поставя началото на феминисткото движение в Страната на изгряващото слънце. Чувствата, копнежите и желанията се превръщат в провокация за социалните и правни ограничения, в тях основната роля на жената е да бъде любяща майка и примерна съпруга. Едва ли някое от момичетата осъзнават, че тяхното дело ще отприщи нечуван скандал.

Нетрадиционно и скандално – така правителството и част от местните определят списанието, което се продава за 25 сана – една идея по-скъпо от останалите на пазара.

списание

Първият брой се превръща във феномен. В началото са поместени предимно есета, поеми и стихотворения, които са написани в първо лице – авторката разказва личните си преживявания. Тези истории достигат до хиляди жени, които се превръщат в страстни почитателки на списанието. Писма от цялата страна се получават в редакцията, а най-верните фенове пристигат директно в издателството, за да търсят съвет или просто да зърнат писателките, на които се възхищават.

Докато създават истории, момичетата попадат в един въображаем свят, в който техните героини са свободни да се влюбват, да употребяват алкохол, да сбъдват мечтите си. Мечтаният свят, описан в литературните творби, се превръща в реалност. Работещите в списанието започват да се развеждат, сключват брак с по-млади мъже и си позволяват други волности, които не са характерни за епохота.

протест
 Жените от списанието се срещат със свои почитатели

Първоначално списанието се фокусира върху женските мисли и желания, а в него няма политическа провокация. Но, когато тиражът се вдига драстично, неговото съдържание се променя. В страниците на изданието присъстват текстове, които открито поставят въпроса за равенството между половете. И не само. Дамите изразяват личното си мнение (което е различно) по актуални за деня теми като трябва ли момичето да запази девствеността си преди брака, необходимо ли е да се легализират проституцията и абортите?

Всичко това няма как да не се разчуе и да не привлече вниманието. Главният редактор Харуко Хиратсука твърди, че то не е създадено с цел да се "захранва" общественото недоволство, а представителките на нежния пол да се преоткрият.

главният редактор на списанието 
 Главната редакторка на списанието - Харуко Хиратсука

С всеки изминал брой смелите жени привличат все по-голямо обществено внимание, но вместо да спрат издаването, те продължават своята лична борба, като прокламират равенството между половете, целомъдрието и абортите. През една пролетна вечер полицаи посещават редакцията заради история на жена, която моли любовника си да се срещнат, докато съпругът й го няма.

Историите в него се оказват доста радикални за времето си и правителството взима решение да наложи цензура многократно.

След като Япония се включва в Първата световна война, изданието започва да изпитва финансови затруднения. За всичко това си има логично обяснение. Правителството оказва натиск върху дистрибуторите да не доставят списанието, защото е твърде провокативно.

През 1916 г. пред вратата на редакцията се звъни. За втори път в помещението влизат полицаи. Те обявяват, че правителството забранява издаването на списанието, защото материалите в него са провокативни и "нарушават обществените мир и ред".

източник: atlasobscura.com, wikipedia.org

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаИсторияСнимкиЗдравни съветиНовиниСпортДиетиАлт. медицинаРецепти