Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Скъпи майки, преборете постродилната депресия и бъдете щастливи с новия си живот

Скъпи майки, преборете постродилната депресия и бъдете щастливи с новия си живот

Скъпи майки, преборете постродилната депресия и бъдете щастливи с новия си живот - изображение

През по-голямата част от зрелия си живот съм се борила с различни степени на депресия. Но не е обичайно за мен да говоря открито за това.

Имам късмета депресията ми да идва на цикли и да бъде относително умерена. Минавала съм през наистина лоши моменти, но някак винаги съм знаела, че ще има светлина в тунела и вътрешното ми състояние ще се промени.

Когато дойде моментът, в който родих, осъзнах, че не съм сама в тъмния тунел на депресията. Разбрах, че почти всяка жена изпада в това състояние след раждането. Но този път бе някак различно. Нямах възможност да правя неща, с които да си почивам и да размишлявам над проблемите си и техните решения. Не можех да отделя време за личните си тревоги, тъй като нуждите на моето дете бяха много по-важни. Точно заради това нещата се случваха много по-трудно и светлината в тунела оставаше невидима.

Постродилната депресия в наши дни вече се приема за наистина сериозен проблем. За съжаление, има жени, които не успяват да се справят с нея дори след първата годинка на детето си.

Но това, което може да ви помогне, ако сте в постродилна депресия, е да сте наясно, че не сте сами. Запомнете, че това е проблем на хиляди жени по цял свят и това не ви прави по-лоши майки. Просто не трябва да се поддавате на меланхолията да ви обземе изцяло.

При мен най-плашещи бяха страховитите гласове и мисли в главата ми, които ме сриваха.

Например, когато със съпруга ми гледахме филм, тези гласове се пробуждаха и ми казваха: "Той знае всички твои недостатъци. Как все още не е поискал развод?"

Всеки път, когато приятелки и познати качваха снимка от излизанията си, веднага ми идваше на ум, че не съм поканена, защото съм станала твърде скучна.

Същият този глас всеки ден ми повтаряше, че съм ужасна майка, а това ме съсипваше най-много. Самоунищожителният глас на постродилната депресия се появява при голям процент от родилките. Всеки път, когато си помислите, че не можете да изкарате още един такъв ден, повярвайте ми, още десетки майки си мислят същото. 

Има обаче разнообразни начини, чрез които сами да си помогнете.

  • В такъв момент самотата в никакъв случай не би ви повлияла добре. Намерете си кръг от хора, пред които може да бъдете себе си и да не се притеснявате да споделите чувствата си. Откритият разговор помага изключително много. Затова и няма нищо лошо, ако смятате, че е нужно да говорите и с професионалист психолог, ако се чувствате твърде зле.
  • Четете художествена литература или книги за самопомощ и самопознание. Първите ще ви разсеят от проблемите. Ще започнете да мислите повече за героите и конфликтите в книгата, а така автоматично ще избегнете прекалено детайлното вглеждане в личен план, откъде често се случва хората сами да си създават проблеми.
  • Отделяйте време за почивка. Колкото и да обичате децата си, просто се отделяйте от тях за няколко часа седмично. Това ще бъде в плюс както за вас, така и за тях. Идете на масаж, маникюр, на спа следобед или на разходка. Каквото и където и да е, но да бъдете без деца.
  • Записвайте чувствата си в дневник. Така до някаква степен ще се диференцирате от главната роля в житейския си разказ, ще погледнете по-обективно на ситуацията като разказвач и ще съумеете да анализирате по-добре случващото се с вас. Така вероятността да откриете зародиша на депресивните настроения е много по-голяма.
  • Храненето, колкото и да ви се струва нерелевантно, е от огромно значение за психическото ви състояние. Приемайте повече плодове и зеленчуци, както и естествени храни, които ви дават енергия за цял ден, без да подпомагат натрупването на килограми.
  • Последното решение за справяне с постродилната депресия може и да ви учуди, но това е едно от най-ефективните начини за справяне с нея. Голяма част от меланхолията при родилките е породена от качените килограми и огромната промяна в телосложението. А кой е най-лесният начин за справяне с наднорменото тегло – тренировките. Започнете ли да тренирате, ще имате извинение да бъдете сами със себе си за малко през деня, ще имате мотивация да се занимавате с нещо различно, освен с децата, а и ще започнете да гледате много по-позитивно над себе си, след като започнат да личат резултатите.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиНовиниЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаИзследванияСнимкиИсторияСпортАнкетиХранене при...ПроизводителиОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЛеченияБотаникаВидеоТестовеЗдравни проблеми