Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Скъпи майки, понякога просто бъдете егоисти

Скъпи майки, понякога просто бъдете егоисти

Скъпи майки, понякога просто бъдете егоисти - изображение

Почти всяка майка, чуваща думата "егозъм", си спомня с носталгия към миналото, когато е могла да се проявява от време на време с подобно поведение. Надали има жена, която може да си позволи такъв лукс, след като е създала семейство и има деца.

Новата книга на Лиза Дръксман обаче убеждава майките по целия свят, че е изключително важно понякога да бъдат егоисти.

Думата "егоизъм" със сигурност има негативно значение, но може да бъде употребена и като нещо позитивно. В тази статия под егоистичното поведение се има предвид елементарна, приятна, но и задължителна грижа за себе си.


За да избегнете твърде стресови моменти, загуба на самоконтрол или баланс в живота си, то трябва да отделяте време за себе си. Дори да не можете да си го помислите сега, просто приемете задачата и започнете да се учите.

Като майка със сигурност имате тенденцията да се грижите за всички в дома и в семейството, но не и за себе си. Близките ви обаче имат нужда от вас. Следователно искат да бъдете здрави, щастливи и силни. Но това е постижимо само ако отделяте поне по един час за лично време, в което да не се ангажирате със домашни задължения и деца.

Почти всяка съвременна майка жертва своето здраве, спорт, здравословно хранене и релакс, за да угажда на децата, съпруга и роднините си. Ако продължите тази тенденция дълго време, твърде вероятно е да се случат две неща:

  •  проваляте се с изпълнението на всички ангажименти, а в същото време се чувствате перманентно изтощени;
  •  показвате на децата си, че сте на по-ниско място сред приоритетите в семейството.

А с какъв авторитет ще възпитавате, ако постоянно давате този пример на поведение –неудовлетвореност, изтощение и чувство за малоценност.

Стресът ще повлияе силно на здравето ви, а за него няма конкретно време, в което да се погрижите. Не може да отлагате подобни проблеми, докато детето ви не отиде в университет например.

Неслучайно при аварии в самолета ви казват да сложите кислородната маска първо на себе си, а след това да помагате на хората около вас. Да се погрижите за себе си на първо място означава, че ще бъдете в състояние да помагате и на всички останали.

Е, как да постигнете тази промяна в ежедневието си обаче? Ето няколко първоначални съвета:

Осигурете си спокойно начало на деня

Събуждайте се преди всички, ако имате такава възможност. Създайте си малки утринни ритуалчета, в които да изпиете кафето си на спокойствие, да закусите здравословно или да направите няколко упражнения за раздвижване у дома.

Запазете време за тренировки, както запазвате за всичко останало

Има си начини да подсигурите тренировката си, без да се отказвате в последния момент. Запазете си часа за спорт все едно е час при лекар. Просто не може да бъде отложен, нали.

Открадвайте по няколко минутки за разходка

Не спирайте да излизате. Дори за 10 минутки на свеж въздух, но задължително сами. Открадвайте такива моменти при първа възможност. Дори да сте напрегнати, връщайки се от усамотението си навън, ще рестартирате и ще сте готови за нови подвизи в дома.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиНовиниИсторияСпортХранене при...АнкетиТестовеИнтервютаВидеоОрганизацииРецепти