Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Приложение тества "трезвеността" на употребяващите канабис

Приложение тества "трезвеността" на употребяващите канабис

Приложение тества "трезвеността" на употребяващите канабис - изображение

Изследователи са разработили прототип на приложение, предназначено за потребителите на канабис, с което ще могат да определят дали опиатът наистина действа. Приложението, наречено "Am I Stoned ", е създадено от изследователи на Чикагския университет, за да оцени влиянието на канабиса върху когнитивните ни способности. Съавторите Хариет де Уит – професор във факултета по психиатрия и поведенческа невронаука – и Елиза Пабон, докторант в университета, представиха приложението на конференция в Калифорния за "Изменения в биологията".

Приложението е подкрепено от Националния институт за борба с наркотиците и предоставя на потребителите редица задачи, които тестват влиянието на канабиса върху паметта, времето за реакция и концентрация. Пабон и де Вит решават да изпробват прототипа върху хора, които използват канабис редовно, като искат да проучат въздействието му в "извънлабораторни условия".

Техните доброволци приемат хапче със съдържание на 0,7.5 или 15 милиграма с ТНС, (тетрахидроканабинол) който е основния психоактивен компонент на канабиса. След два и три часа участниците трябва да се включват към серия задачи, които се провеждат на компютър и/или Айфон. Една от задачите на телефон изисква почукване върху две точки с възможно най-голяма бързина в рамките на 20 секунди, като се използват пръстите на доминантната ръка.

Пабон и де Вит установяват, че изпълнението на задачите от участниците, приели таблетките с ТНС, е нарушено при три от общо четирите компютърни задачи и в една от задачите на Айфон.

Канабис
Според докладите 24 от участниците са били наясно с качеството си на изпълнение на задачите.

Пабон смята, че "упражненията, включени в приложението трябва да бъдат оптимизирани", и се надява да усъвършенстват прототипа до края на лятото.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиСнимкиИзследванияСпортСоциални грижиСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияОрганизации