Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Археолози откриват канабис в древен викингски гроб

Археолози откриват канабис в древен викингски гроб

Археолози откриват канабис в древен викингски гроб - изображение

Надгробната могила Осеберг датира от 834 г. и е най-богатия викингски гроб, откриван някога. Намира се в Норвегия и е проучена през 1904 г. Състои се от викингски кораб, в който били погребани два индивида: жена на около 50 години и още една по-възрастна жена – около 70-80 години. Гробният инвентар включва 7 легла, няколко вълнени гоблена, богато украсена колесница и 4 конски шейни. Археолозите открили и животински кости, принадлежали на 14 или 15 коня, 4 кучета, крава, бик, червеногръд голям потапник и евразийски бекас. Предметите са много добре запазени с оглед на това колко стотици години са прекарали под земята. 

Всички гробни дарове и инвентар са стигнали непокътнати до наши дни, заради плътната глина и торфът, в който били погребани. По време на разкопките археолозите открили кошница с ябълки, които били все още червени, както и кресон и боровинки. Освен това, те намерили голяма буца тесто за хляб, положено в гроба вероятно като погребален дар. Жените трябвало да разполагат с храна, която да приготвят веднага щом пристигнат в отвъдното.

Най-интересната част от загадката са двата женски скелета и по-специално въпросът кои са били тези две дами, които били удостоени с толкова богато погребение.

Вероятно двете жени били много влиятелни личности в тогавашното викингско общество.

Средностатистическите хора не били погребвани с кораби или с толкова ценни предмети. Жените вероятно са изпълнявали някакви политически или жречески функции.

По-възрастната жена държала кожена чанта, която заслужава особено внимание заради нейното съдържание. В нея учените открили канабис и изказват предположение, че заради голямата си възраст /нетипична за този исторически период и за викингите в частност/ вероятно е страдала от някакво заболяване, поради което е използвала марихуаната като болкоуспокояващо. Ако приемем за възможна хипотезата, че тя е била религиозен водач, може да е използвала канабиса и по време на различни ритуали и религиозни церемонии.

Знае се, че викингите имали изключителни познания по билкарство и знаели всяко растение за какво може да се използва. Някои лекували тежки заболявания или намалявали болката, докато други имали интоксикиращо действие – като марихуаната.

Съществува още едно потенциално обяснение за канабиса, открит на кораба Осеберг. В епохата на викингите хората използвали конопа за да правят въжета и дрехи и канабисът в торбата на жената може да е бил предназначен за "отглеждане" в задгробния живот.

източник: thevintagenews.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноНовиниПсихологияАлт. медицинаЛечения