Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Котките са плавали в корабите на викингите, заедно завладявайки света

Котките са плавали в корабите на викингите, заедно завладявайки света

Котките са плавали в корабите на викингите, заедно завладявайки света - изображение

В момента котките са едни от най-популярните домашни любимци, превъзхождайки кучетата с близо 75 милиона броя, достигайки феноменалните 600 милиона мяукащи животинчета. Преди хиляди години обаче котките са покорявали континентите, следвайки фермерите, древните моряци и дори викингите.

Дигитално изображение на викинги

Резултатите на първото по рода си проучване на ДНК на древните представители на котките разкрива, че нашите загадъчни животински другари са одомашнени преди около 15,000 години в Близкия Изток и Египет, преди да достигнат всички кътчета на земята и да завладеят нашите сърца.

Котка на клон

Научното изследване анализира генетичния материал на 209 котки, които са живели в периода 15,000 – 3,700 години. Началото на тази фаза от човешката история кореспондира със зараждането на земеделието.

Котешките останки произлизат от 30 археологически обекта в Европа, Средния Изток и Африка – тези древни екземпляри помагат на изследователите да установят началото на разпространението на популярното животно, с което споделяме леглата си, но не сме добре запознати с неговото сложно минало.

“Не знаем каква е историята на древните котки. Не сме запознати с техния произход, не знаем как са се разпространили по земното кълбо” – споделя еволюционният генетик Ева-Мария Гейгъл.

След анализирането на ДНК на древните екземпляри, намерени в старинни египетски гробници, погребални места в Кипър и антично селище на викингите в Германия, екипът на проучването открива, че най-вероятно котките са се пръснали по света на два основни етапа.

Навярно вече сте запознати с първия стадий.

Когато екипът изследва митохондриалната ДНК - генетичната информация, която се предава по майчина линия - те откриват, че дивите котки от Средния Изток и тези от Източното Средиземноморие споделят подобно митохондриално родословие.

Котка на поляна

Това предоставя доказателства за това, че дивите котки стават част от ранните земеделски общества, привлечени от мишките, които са се хранили с житните продукти. Фермерите са поощрявали присъствието на котките, защото са спомагали за намаляването на гризачите.

Резултатите разкриват, че след няколко хиляди години котките от Египет са стигнали до Евразия и Африка.

Египетските котешки мумии, принадлежащи към периода от 4 век пр. Хр. до 4 век сл. Хр., имат сходно ДНК с това на котки от България, Турция и Субсахарска Африка от същото време.

Вторият стадий на котешката експанзия се свързва с древните мореплаватели – фермерите, моряците и викингите. Мяукащите животни са били държани на борда на плавателните съдове, за да разрешат проблема с гризачите.

Котка, която гледа към кораб в морето

Изследователите са открили, че котешките екземпляри от Египет, Европа и Африка се приближават по майчина линия с останките на котки от древно викингско селище в северна Германия от 8 век сл. Хр.

Резултатите от проучването са изключително важни, тъй като мистерията, заобикаляща нашите мяукащи другари, все още не е разгадана от учените.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: unsplash.com; pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияАнкетиАлт. медицинаНовини