Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Пушенето на трева застарява мозъка с до 3 години

Пушенето на трева застарява мозъка с до 3 години

Пушенето на трева застарява мозъка с до 3 години - изображение

Пушенето на канабис може да увеличи процеса на застаряване на мозъка ви със средно около 3 години, според най-актуални изследвания. Афектите от употреба на марихуана оказват по-значителни вреди върху умственото ви състояние, отколкото биполярното разстройство. А сивото вещество на хора, болни от шизофрения, остарява дори повече – със значителните 4 години.

Самият процес на застаряване се причинява от намаления кръвен поток в целия организъм, който доскоро се свързваше предимно със сърдечните удари и деменцията.

Според д-р Даниел Амен, основател на "Amen Clinics", "установяването на злоупотребата с канабис е особено важно, тъй като нашата култура започва да вижда марихуаната като безвредно вещество. А това изследване трябва да ни накара да спрем за момент и да се замислим".

Изследователите анализират 62 454 снимки от скенер на мозък, направени на 31 227 души. Снимките се правят както по време на концентрация, така и по време на почивка на хора между 9 месеца и 105 години, за да определят с точност факторите, които влияят на застаряването на мозъка.

Друг обект на анализ от страна на изследователите е и кръвотокът, който проучват в над 120 отделни части на всеки мозък.

Веднъж научили същинската възраст на човек, те са способни да отмерят скоростта на засиленото стареене.

Д-р Джордж Пери от университета в Тексас казва, че това е едно от първите популационно базирани и визуални изследвания, а огромната база от информация е изключително важна, за да се стигне до пълното овладяване на мозъчната структура и функции по време на остаряването.

Базирайки се върху това изследване, лекари могат да проследяват свързани разстройства и поведения, които довеждат мозъка до преждевременно застаряване. Подобреното лечение на тези заболявания може да забави или дори да сведе до половина този процес.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: nypost.com

Снимки: pixabay.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлИсторияАлт. медицинаЛеченияНовиниСпортХрани и ястияБотаникаЗдравни съветиХранене при...ПатологияФизиологияОрганизацииСнимкиКлинични пътекиИзследванияСпециалисти