Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз По-малко от 5 часа сън за денонощие: какво да очакваме при първото дете

По-малко от 5 часа сън за денонощие: какво да очакваме при първото дете

По-малко от 5 часа сън за денонощие: какво да очакваме при първото дете - изображение

Проучване разкрива, че двойките, които стават родители за първи път, получават средно по 4 часа и 44 минути сън за денонощие, докато новороденото навърши година. През първите 12 месеца от живота на детето майките и бащите спят с 59% по-малко от препоръчаните 8 часа, като загубата им се равнява в губене на 50 нощи качествен сън. Установено е, че типичният родител прекарва 54 минути на ден в опити да приспи бебето си, което добавя още почти 14 дни липса на сън.

 Бебе

Освен това, докато люлеят бебета си, майките и татковците прекарват в ходене около два километра всеки ден, като за 365 дни достигат до 730 мили (1775 км) – еквивалентът на 28 маратона. Проучването установява, че липсата на сън оказва емоционално въздействие върху отношенията между родителите. Повече от две трети от британските двойки считат, че споровете с половинките им са единствено в резултат на навиците за сън на бебето.

Изследването, което е упълномощено от технологията за сън "Simba", показва също, че според 23 % от анкетираните безсънието през първата година на детето ги кара да се държат "леко необичайно". Единадесет процента от участниците твърдят, че са получавали халюцинации, а 44%, напълно са забравяли за какво говорят по средата на изречението си. Осем процента дори споделят, че е имало моменти, при които не са успели да си спомнят името на бебето си.

Бебе

Знаете ли, че всяко новородено се събужда средно три пъти през първата си нощ у дома?

Според 64% фактът, че са успели да функционират поне в определена степен, сходна до нормалната, е "изумителен". В тези ранни месеци една трета от новите родители вярват, че топлото мляко е най-доброто средство за успокояване на плачещо бебе. Съгласно 33 % детето спи най-дълбоко докато го държат в ръцете си, а един на всеки пети е използвал меко одеало за комфорт на новороденото.

Топ 20 начина да сложите бебето си да спи:

1. Топло мляко
2. Придържане към рутинна процедура
3. Нежно поклащащо движение
4. Биберон
5. Топла баня
6. Одеало за комфорт
7. Четене
8. Леко подскачане
9. Пеене
10. Любима играчка
11. Играйте си с бебето възможно най-дълго през деня
12. Релаксираща музика
13. Периферен шум - сешоари, перални машини и т.н.
14. Разхождане на бебето наоколо
15. Бебешки масаж
16. Детски предавания
17. Намаляване на контакт с очите преди лягане
18. Чист въздух 
19. Ароматна тъкан близо до креватчето
20. Разходки в планината с необходимите приспособления

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниАлт. медицинаПсихологияЛайфстайлХранене при...СнимкиБотаникаСпортЛеченияФизиологияТестовеСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиПроизводители