Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Имате проблем със заспиването? Пробвайте това!

Имате проблем със заспиването? Пробвайте това!

Имате проблем със заспиването? Пробвайте това! - изображение

Ако денят ви е рутинно натоварен и сте уморени, но въпреки това имате проблеми със съня, то имаме лесно решение за вас, за което дори науката твърди, че помага! Каква ли е магията? Вода! Изненадани ли сте? Да, вода – топла вода, ако трябва да сме точни.

Когато свършите с всички задължения за деня, направете си чаша горещ чай. Препоръчваме ви той да бъде от лавандула или лайка (и двете имат успокояващ ефект). Ако не обичате чай, то просто изпийте чаша гореща вода.

След чая, когато коремът ви е загрят, се отправете към банята за горещ душ. Звучи простичко като рутина, но зад двете ни предложения и техния ефект има научно обяснение.

Поглъщането на топъл чай и престоят под горещия душ – и двете създават топлина в тялото, което повишава вътрешната температура. Когато тялото отчете това и ние се преместим в помещение с по-ниска температура (например спалнята), то започва да регулира това и температурата на тялото започва да пада.

С падането на температурата на тялото метаболитната активност също се понижава – включвайки по-бавен сърдечен ритъм, дишане и храносмилане. Това действие предизвиква сънливост и усещане, с което ако сме наясно ще изберем да последваме - това по-често, отколкото не, ще доведе до навременното заспиване.

И последно – това да сте съзнателни в този процес също е от съществена важност. Важно е да разберете, че независимо колко гореща е водата под душа, ако започнете да се взирате в екрана на телефона си за финален преглед "на печата", то това ще ви върне в начална позиция.

Следващият път, когато броенето на овце не помага, пропуснете "мелатониновите екрани" (светлината с определена дължина на вълната може да повлияе на производството на хормона мелатонин от главния мозък – такъв е екран е синият екран на вашите устройства, а мелатонинът е хормонът, който ви държи будни) и вземете горещ душ вместо това!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСпортПсихологияЛайфстайлХранене при...ФизиологияНовиниРецептиПроизводителиБотаникаИсторияХрани и ястияДиетиВидеоИзследвания