Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Позитивните новини подпомагат психичното ви здаве

Позитивните новини подпомагат психичното ви здаве

Позитивните новини подпомагат психичното ви здаве - изображение

Албърт Швайцер, германски лекар и носител на Нобелова награда за мир, веднъж бе казал, че "щастието е единственото нещо, което се умножава, когато го споделяш". Популярният му цитат наскоро се потвърди и от учените. Оказва се, че споделянето на добри новини допринася за по-доброто благосъстояние на всички.

Изследването на Натаниел Ламбер от университета Бригъм Йънг (Brigham Young University) доказва ползите от споделянето на позитивни новини. В продължение на четири седмици участниците в проучването са записвали всичките си преживявания в дневник, а написаното са разказвали два пъти седмично с произволно избран партньор. Резултатите сочат, че споделянето на позитивни новини е довело до щастие и удовлетворение и в двамата участници. Освен това, хората, на които им е представена добра новина, са индикирани и със значително приповдигане на настроението. С други думи, споделянето на положителна вест не просто ще ви накара да се почувствате по-радостни, но и наистина ще подобри цялостната среда, която ви заобикаля.

Много хора имат навика да се съсредоточават върху негативните неща в живота. Но фокусът върху хубавите хора и моменти, върху благодарността за тях и споделянето им помага да се противодейства върху тази тенденция.

Сара Арпин, психолог от университета Гонзага (Gonzaga University), провежда подобно проучване с няколко участника. Тези от тях, които са имали възможност да споделят добра новина, са повлияли положително на събеседника, който ги е изслушал.

Избягвайте негативни новини

С огромното количество информация, което се излива от телевизии, социални медии и радия, трябва да сте по-внимателни от всякога относно вестите, за които слушате или четете. Повечето медии търсят рейтинг. Затова и се съсредоточават предимно върху лошите новини.

Дори да искате да поддържате добро ниво на информираност, трябва да сте наясно, че това влияе негативно на психиката ви. Природни бедствия, войни, убийства и пр. са сред най-често срещаните сцени, с които се сблъскваме по телевизията. А проучване от университета в Мериленд (University of Maryland) разкрива, че подобни гледки развиват тревожност и повишават нивата на кортизола (хормона на стреса).

Това не означава, разбира се, че по-добрият вариант е да бъдете неинформирани, но би било добре да редуцирате негативизмире до минимум и да регулирате начина, по който реагирате на него.

За да балансирате психическото си състояние, би било добре също така да четете повече положителни новини, добри истории и пр. Оптимизирайте източниците си, за да достигнете същностна хармония както по отношение на новини, така и в емоционален аспект.

Всеки ден някъде по света се случва нещо добро, на което почти никой не обръща внимание. Дори малките неща като наистина добро кафе или чудесен залез си заслужават вниманието. Започнете ли да отбелязвате дори тези прекрасни моменти от ежедневието си, една лоша новина от света няма да срине настроението ви.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицина