Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Защо плетенето е полезно за вашия мозък: неврологията обяснява

Защо плетенето е полезно за вашия мозък: неврологията обяснява

Защо плетенето е полезно за вашия мозък: неврологията обяснява - изображение

Ако хобито ви е плетене, шиене или друго подобно крафт занимание, то ние имаме добра новина за вас! Неврологията обръща поглед към аспектите на здравето на мозъка, свързани по-специално с трендовете, които някои наричат "новата йога".
Изследванията показват, че плетенето и другите форми на текстилни занаяти като шиене, тъкане и плетене на една кука имат много общо с медитацията – всички те имат положително влияние върху здравето на ума.
В онлайн изследване на Бетсан Коркхил (терапевт, базиран в САЩ, провеждащ изследвания върху терапевтичните ефекти от плетенето), проведено върху 3, 545 плетачи, повече от половината участващи отчитат, че плетенето ги прави "много щастливи". Много от тях твърдят, че използват плетенето като метод за релаксация, освобождаване от стреса и поощряване на креативността.
Изследването показва значителна връзка между честотата на плетенето и настроението на участниците. Тези, които плетат по-често (повече от 3 пъти на седмица) са по-спокойни, по-щастливи, по-малко податливи на чувство на тъга, по-малко изнервени и по-уверени.
Коркил заключава, че "плетенето има значителни психологически и социални ползи, които могат да допринесат за благополучието и качеството на живот."
Интересно е и другото заключение, а именно, че плетящите като част от група са дори по-щастливи от соло плетачите.


А ето и 10 начина, по които творенето с приятели подобрява ума и състоянието на мозъка ви:

  • Умствено предизвикателство и решаване на проблеми
  • Социални връзки
  • Повишаване на вниманието
  • Развиване координацията око — ръка, пространственото съзнание и двигателната сръчност
  • Учене и обучаване
  • Фокус на вниманието и мислите върху дадена задача
  • Окуражава активната креативност
  • Дава чувство на гордост и осъществени постижения
  • Учи на търпение и постоянство
  • Стимулира паметта и обработването на информация


Според докладът: "уменията и натрупания опит от плетенето и шиенето улесняват научаването на техники като медитация и релаксация, които често се прилагат в курсове за лечение на депресия."
Използването на плетенето, за да се постигне медитативно състояние е всъщност начин медитацията да достигне по-голям брой души. Всъщност медитативното състояние е явява страничен ефект на плетенето.
Други сравняват творенето от този тип със състояние на "поток", който поток психологията описва като "състояние на концентрация или пълна абсорбция в ръчната активност и ситуация. Състояние, в което хората са до такава степен ангажирани в дадена дейност, че нищо друго няма значение."
Според Коркхил дори Айнщайн е известен с това, че използвал плетенето, за да "успокои ума и избистри мисълта си" между проектите си.

Споделете вашите впечатления с нас!


Източник: mindbodygreen.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияСпортАлтернативна медицинаЛеченияНовини