Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Поднесете българско стихотворение за Свети Валентин

Поднесете българско стихотворение за Свети Валентин

Поднесете българско стихотворение за Свети Валентин - изображение

Свети Валентин е един от дните, които предизвикват твърде много полемики. Младите влюбени, а и не само, си умират от удоволствие, че имат специален ден, в който могат да се поглезят с любимия човек и да отпразнуват любовта си. Патриотичните чувства в други българи обаче надделяват. Те отричат празника, тъй като не е изконно български.

Да, със сигурност може да се съгласим, че Свети Валентин е чужд празник, популяризирал се и намерил разпространение днес сред нас, благодарение на глобализацията. Но нима голяма част от традициите ни в миналото не са се породили или развили, заради допира и опита ни от други култури. Този диспут има твърде дълбоки и сложни гледни точки, които далеч не се разпростират до факта, че в българския православен календар няма светия на име Валентин.

И независимо дали ви харесва, или не, в България влюбените се радват на 14-ти февруари. Вместо да се бунтувате, може просто да станете част от цялата тази любовна еуфория...А и все пак е напълно възможно да почетете Българското, дори на празника емблема на Америка.

Вместо да ставате жертва на маркетинговите стратегии, които ви подканват да харчите огромни суми за почивки по хотели, за плюшени играчки, за цветя и за ресторанти, може да поднесете някое красиво българско стихотворение. Така ще изразите по възможно най-добрия начин чувствата си пред любимия човек, но и ще отдадете един ден почит, в който ще почетете и ще възкресите любовната лирика на родните класици. Какво по-добро решение за Свети Валентин от това?

Измислите и проектирайте някой интересен дизайн на компютъра си с програма, с която може да работите, разбира се. Направете колаж със снимки, а по средата позиционирайте стиховете.

А ако искате жестът ви да бъде дори по-ценен, то направете картичката саморъчно. В нея напишете ръкописно някое любимо стихотворение, което най-добре отразява чувствата, които изпитвате, или пък описва по чудесен начин партньора ви. Бъдете креативни и украсете картичката изцяло по ваш вкус. Със сигурност този жест ще трогне и най-хладнокръвните антироманици.

А ако искате да изненадате приятеля/ приятелката си, може да напишете любовно писмо, в което отново да приложите няколко стиха от любим ваш автор. Бъдете по-старомодни и го изпратете по пощата няколко дни преди Свети Валентин. Но преценете датите добре, за да пристигне точно на 14-ти, нито по-рано, нито по късно. Това вече ще остави партньора ви без думи. А ако сте в дългосрочна връзка и тръпката все повече започва да се губи, то това може би е най-правилният ви избор. Приложете към писмото любимо цвете или букет. За това също не е нужно да се харчите. Все пак сте на тема класика. Бъдете традиционалисти и в това отношение. Една хубава червена роза и едно писмо…

За да сте сигурни, че ще пристигнат навреме, пратете ги по куриер, който лично да предаде подготвената от вас изненада. Писмото все пак подпишете или със своето име, или с прякор или друга метафора, която ясно ще покаже кой е подготвил подаръка. Все пак не бихте искали да заблудите половинката си, че някой непознат е способен на подобни жестове.

Е, наясно ли сте вече кое стихотворение да изберете? Разгледайте нашите предложения – подбрана лирика от любими български класици.

стих

стих

 

стих

стих

стих

стих

стих

стих

Автор: Милена Минчева

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиРецептиПсихологияСнимки