Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Племето чеуонги, живеещо според християнските норми, без да ги познава

Племето чеуонги, живеещо според християнските норми, без да ги познава

Племето чеуонги, живеещо според християнските норми, без да ги познава - изображение

Надали сте чували за чеуонгите. Както всички останали и едва оцеляващи автентични племена, те живеят изолирано от останалия свят. Част са от 18-те автохтонични племена в Западна Малайзия, наричани още оранг асли, което буквално означава "първите хора". Всяко от тези племена притежава свой език и се характеризира с отделни специфики в културата си.

За чеуонгите цивилизацията разбира едва през 30-те години на XX век. Те обитават дъждовните гори на Малайския полуостров и в наши дни броят на населението им се състои от около 350 души.
Интересното при тях е, че те не познават насилието и съперничеството.

В XXI век сякаш трудно можем да си представим общност, която да не разполага с ясна представа, а също и лексика, относно война, насилие и зло. Накъдето и да се обърнем, колкото и позитивни да бъдем, светът е такъв, какъвто е, и ние се сблъскваме ежедневно с жестокостите му.

 

Възможно ли е обаче да живеем по друг по-миролюбив начин?
Животът на чеуонгите отговаря на този въпрос.

 

Те живеят изцяло според нашите представи за рай. Нямат думи за война, битка, престъпление и наказание. Техният миролюбив живот е изграден въз основа на древни вярвания.

Както всеки друг социум, и те имат своя културен герой. Неговото име е Инлуген Буд – горски дух, бродил по земята в древността. Заветът, който е предал на хората се нарича маро.

маро

 Според вярванията на чеуонгите, да се храниш сам е не само опасно за човек, но и голям грях. Други норми със сакрален характер, които племето спазва, са да не проявяват дори нотка на гняв, неудовлетвореност, желание за власт и др. При проява на някое от тези чувства следва наказание от невидими сили – психически или физически недъг, раняване от тигър, змия или отровна стоножка. Но най-големият страх на чеуонгите е да не увредят своята душа, която наричат рувай.

Интересно е как в съвремието ни се прокламират стотици разклонения на християнската църква, почти всички основаващи се на миролюбие и смиреност. Разпространява се агресивно модерната представа за толерантност и хуманизъм. Обсъждат се и се приемат закони, с които хората са принудени да спазват определени морални норми. В продължение на толкова много години не можем да достигнем до същностната християнска доброта, за разлика от чеуонгите, които сякаш цяла вечност живеят в хармоничния Едем, за който само можем да мечтаем.

 

Автор: Милена Минчева

Източник: Книгата за религиите. София, Книгомания, 2018. 38 с.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияАнкетиЛайфстайлСнимкиСпортПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиБотаника