Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Племето Цимане – общността с най-здравите сърца в света

Племето Цимане – общността с най-здравите сърца в света

Племето Цимане – общността с най-здравите сърца в света - изображение

Висока въглехидратна диета на ориз, специален вид банан, маниока и царевица, с малко количество дивеч и риба - плюс около шест часа упражнения всеки ден. Всичко това прави боливийското племе цимане - общността с най-здравите сърца в света.

Това със сигурност не е живот, който всеки би избрал. Хората от общността живеят в сламени колиби, без електричество или модерни удобства. Хората от това племе се занимават главно с лов и земеделие. Животът им преминава в лов, който може да продължи повече от осем часа и цели 18 километра в търсене на диви елени. Те събират плодове и се забавляват, докато го правят. Физически активни те правят средно 17 000 крачки на ден, както децата, така и възрастните.

децата от племето

В резултат на този преиндустриален начин на живот, при хората от това племе не се наблюдават запушени артерии, нарушена сърдечна дейност или риск от инфаркт.

Изследователи, които изследват начина на живот на Цимане са проверили артериите им с компютърни томографи.

цимане

"Повечето от тях са в състояние да живеят през целия си живот без да развият коронарна атеросклероза. Това никога не е било наблюдавано при никакви предварителни проучвания. Макар да е трудно да се постигне в индустриализирания свят, ние можем да приемем някои аспекти на техния начин на живот, за да предотвратим потенциално състояние, за което мислехме, че в крайна сметка ще се отрази на всички нас ".

семейство от племето

При популацията на тази общност сърдечната честота, кръвното налягане, холестерола и кръвната захар също са били ниски. Проучването показва, че генетичният риск е по-маловажен от начина на живот", казва д-р Бен Тръмбъл, от държавния университет в Аризона. 

През последните пет години построяването на нови пътища и въвеждането на моторизирани канута драстично увеличиха достъпа до близкия град за закупуване на захар и олио за готвене. Това води до големи икономически промени и промяна в начина на хранене за тази общност. Според лекарите хората, които се възползват от промените, имат по-високи нива на холестерол, отколкото други, които се придържат към лов и риболов.

цимане

Изследователите все още не могат да заключат дали диетата или активният начин на живот са най-важният компонент за здравето на тази общност, но те искат да продължат да анализират промените, които тепърва настъпват с достъпа до града.

Със сигурност ние не можем да ходим на лов с часове, но можем да получим ценен урок от племето Цимане. 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: theguardian.com; independent.co.uk

Снимки: medicalxpress.com; pulseheadlines.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиИсторияЛайфстайлСпорт