Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Белгийски модел живее седмица с етиопско племе, за да преоткрие себе си

Белгийски модел живее седмица с етиопско племе, за да преоткрие себе си

Белгийски модел живее седмица с етиопско племе, за да преоткрие себе си - изображение

Мариса Папен е известен белгийски модел. Суетата и светският начин на живот я отегчават и затова тя решава да направи нещо нестандартно. Така в един нормален ден моделката се озовава в долината Омо в Етиопия и решава да прекара цяла седмица сред местното племе Сурма, за да върне радостта в живота си. Един месец преди пътуването Мариса бръсне главата си, за да може да се приобщи по-лесно към племето.

племето Сурма

По време на престоя си сред хората му Мариса ходи чисто гола, защото иска да бъде част от техния живот. "Те имат свои собствени обичаи, религия, стандарти за красота и живеят в хармония с природата и духовния свят", споделя впечатленията си тя. 

племе

Мариса остава изумена от факта, че макар и изолирани, те са си самодостатъчни. В паметта й се запечатва сцена, която никога няма да забрави. Тя си спомня как двама мъже и една жена си играят с листа сред тревата и събират камъни под сянката на вековно дърво. "Без да имат нужда от телевизия, айфони, те се забавляват на момента, а не в почивните дни или в края на седмицата. Опитвах се да си представя същата ситуация, която се случва в нашия "цивилизован" свят - не можах", споделя тя.

племето Сурма

Моделката постоянно наблюдава хората от племето и се опитва да ги изучава. 
"Забелязах, че несъзнателно местните се драскат по кожата и този факт не ги притеснява, а ние измисляме ежедневно нови кремове и процедури, за да заличаваме своите несъвършенства. Това ми показа, че красотата има различни измерения. Онова, което наричаме култура, също.

Папен допълва, че членовете на племето се обличат според предпочитанията или ситуацията, в която се намират. Ако те са в големи групи, обикновено покриват гениталиите си, но когато се къпят или рисуват, всеки е гол.

племето Сурма

Мариса общува с местните чрез езика на жестовете и се опитва да наподобява техните звуци. "Не ми представляваше никаква трудност да се разбирам с хората от племето. При тях животът е толкова опростен и спокоен".

племето Сурма

Това откъсване от действителността, начинът на живот в Етиопия, различните култури, както и изолираността от обществото, помагат на младата жена да преоткрие пътя към себе си.

"Ние сме от различни култури, но се свързахме и общувахме пълноценно. Те ме приеха в техния свят заради това, което съм, без предразсъдъци и угризения", заключва Мариса.

източник: dailymail.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияСпорт