Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции Защо жените от древно китайско племе се подстригват само веднъж в живота си

Защо жените от древно китайско племе се подстригват само веднъж в живота си

Защо жените от древно китайско племе се подстригват само веднъж в живота си - изображение

Сигурни сме, че всички знаете приказката за Рапунцел и нейната дълга коса. И ако си мислите, че няма подобни примери в настоящето, значи трябва да се запознаете с дамите от село Хуанглоу, Китай. Древното селище е известно като "селото на дългите коси", защото жените от местното племе Яо не се подстригват. 

племе

Традицията повелява, че след навършване на пълнолетие, момичетата са достатъчно зрели и готови да сключат брак. Когато станат на 18, те извършват един свещен ритуал – отрязват косите си за първи и последен път. По време на процедурата отрязаните кичури се запазват.

племе

Различната прическа на жената показва какъв е нейният социален статус. Например, ако косата е усукана и навита около главата, означава, че дамата е омъжена, но все още няма деца. Ако е скрита под шал, момичето е необвързано.

племе

Около 60 са дамите, които имат коса с дължина от един метър. Една от тях може да се похвали с кичури, които са с дължина над два метра. Дори и в зряла възраст косите им изглеждат здрави и сияйни и почти не побеляват. Но как се постига този ефект?  Чудодейната съставка е всъщност обикновена оризова вода. Тя се приготвя по следния начин: след сваряване  водата от ориза се оставя да престои на стайна температура за едно денонощие, докато ферментира. След това към течността се добавят няколко капки етерични масла и тя е готова за употреба.

племе

В миналото, ако някой от селото, случайно види жена с разпуснати коси, мигновено й става роб. В продължение на три години той трябва да обгрижва нея и семейството й. Днес този ритуал е променен - местните измиват дългите си кичури в планинската река, а след това ги показват с гордост сред околните. Жителите на древното селце вярват, че дългите им коси носят дълголетие, богатство и щастие.

племе

Според местния сайт China.org.cn племето Яо съществува от около 2000 години. Неговите членове са над 600 и са разпределени в 78 семейства.

източник: dailymail.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияСпорт