Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Очарователни неща, които научихме от проучванията на близнаците – част 2

Очарователни неща, които научихме от проучванията на близнаците – част 2

Очарователни неща, които научихме от проучванията на близнаците – част 2 - изображение

Изследването на близнаците е начин учените да определят колко от нашите характеристики са повлияни от генетиката, тъй като еднояйчните близнаци споделят почти 100% от ДНК, докато двуяйчните и нормалните братя и сестри споделят само около 50%. Този списък е пълен с най-интересните констатации въз основа на проучванията на близнаците. Ще се изненадате от това колко важна е ролята на генетиката при определянето на вашето бъдеще.

Тази информация ни дава възможност да разберем как човешките същества взаимодействат помежду си.

Гените влияят на предпочитанията ни

Наистина няма достатъчно данни, за да се подкрепи това твърдение, но известното изследване на Томас Бушард през 1979 г. на близнаци, разделени при раждането, включва очарователна история, свързана с предпочитанията към имена. Момчета близнаци са разделени при раждане и се събират отново на 39-годишна възраст. Те установяват, че и двамата са били женени за жени с името Линда; след което се развеждат и се женят отново за жени с името Бети. Единият е кръстил сина си Джеймс Алън, синът на другия също е именуван Джеймс Алън. Те и двамата имат домашни кучета на име Той (играчка). Шантаво, нали?

Религиозността е наследена

Може би една от най-интересните констатации от проучването на близнаци е, че нашите гени играят важна роля в това дали сме религиозни. Близнаците, които са отгледани отделно, имат силни сходства в своята вяра или липса на вяра. Изследователите стигат до заключението, че 40 до 50 процента от религиозността е генетично определена.

Околната среда влияе върху гените

Тези констатации могат да променят начина, по който разглеждаме всички предишни открития, но не можем да пренебрегнем факта, че нашата среда влияе върху нашите гени. Знаем това, защото еднояйчните близнаци нямат действително идентично ДНК. Химическият състав на ДНК може да бъде променен - процес, наречен епигенетика. Модификацията на ДНК може да започне в утробата и да продължи през целия живот. Това обяснява защо еднояйчните близнаци започват да се различават един от друг с възрастта.

Социалното поведение започва в утробата

Учени, които изучават близнаци в утробата, забелязват, че те започват да се обръщат един към друг още 14 седмици след бременността. Те се гледат помежду си и докосват устните си и очите си. Учените казват, че тези наблюдения водят до заключението, че социалното поведение може да се появи още преди раждането.

Хранителните разстройства имат генетичен фактор

Популярната мъдрост твърди, че хранителните разстройства се дължат изцяло на нашата култура, но едно скорошно проучване с близнаци предполага, че тук може да има и силен генетичен компонент. Изследователите измерват доколко женските близнаци се поддават на социалния натиск да бъдат слаби - и сравняват резултатите при еднояйчни близнаци с тези на двуяйчни. Те установяват, че резултатите на еднояйчните близнаци са по-сходни, което предполага, че гените могат да направят човек по-податлив на хранителни разстройства.

Гените определят колко лош е махмурлукът ви

Ако сте човек, който може да преживее пиянска нощ навън и да се събуди без махмурлук на сутринта, благодарете на вашите предци. Изследователите откриват, че вероятността еднояйчните близнаци да имат сходства в изживяването на махмурлука е много по-голяма от при двуяйчните близнаци.

Гените могат да определят дали ще се разведете

Има един компонент от историята по-горе, който е научно подкрепен: Ако един еднояйчен близнак се разведе, другият близнак също има голяма вероятност да се разведе, за различка от двуяйчните близнаци. Така че, ако вашият брак се разпадне, това може да не е по ваша вина. Може просто да сте родени с лоши гени.

Източник: ranker.com

Снимки: пак там; sciencing.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияНаправления в медицинатаПсихологияРецептиИзследванияЛеченияДиетиНормативни актове