Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Очарователни неща, които научихме от проучванията на близнаците – част 1

Очарователни неща, които научихме от проучванията на близнаците – част 1

Очарователни неща, които научихме от проучванията на близнаците – част 1 - изображение

Изследването на близнаците е начин учените да определят колко от нашите характеристики са повлияни от генетиката, тъй като еднояйчните близнаци споделят почти 100% от ДНК, докато двуяйчните и нормалните братя и сестри споделят само около 50%. Този списък е пълен с най-интересните констатации въз основа на проучванията на близнаците. Ще се изненадате от това колко важна е ролята на генетиката при определянето на вашето бъдеще.

Тази информация ни дава възможност да разберем как човешките същества взаимодействат помежду си.

Интелигентността е във вашите гени

Може би няма да е изненада да узнаете, че близнаците ни показват, че коефициентът на интелигентност е генетично определен. Но може да ви изненада, че гените също повлияват колко удоволствие изпитва детето от ученето и колко мотивирано е да успее в училище. Изучаването на близнаци води до заключението, че 62% от индивидуалните различия в академичните постижения могат да бъдат приписани на генетиката.

Повечето личностни черти са наследени

Когато учените сравняват личностните черти на близнаци, които са отгледани заедно с онези, които са били разделени, те откриват, че личностите на разделените близнаци са по-сходни, отколкото се очаква. Изследователите стигат до извода, че личните качества се определят най-вече от генетиката. Интересното е, че най-силно определените от наследствеността черти са лидерството и подчинението на властта.

Половата идентичност е генетично определена

Двете момчета - Брус и Брайън Реймър - не участват сами в изследване, относно половете. Техните родители ги записват като доброволци след злополука по време на онова, което би трябвало да е просто обрязване, което оставя Брус със сериозни наранявания по гениталиите. Д-р Джон Пайн, който вярва, че полът е изцяло определен от възпитанието, предлага родителите на Брус да го отгледат като момиче.

Родителите последват съвета на лекаря и Брус се превръща в Бренда. Експериментът изглежда да върви точно както д-р Пенър планира, докато Бренда не достига тийнейджърска възраст. Тя става депресивна и прави опити за самоубийство. За да я спасят, нейните родители й разкриват, че е родена момче и от този момент нататък тя решава да живее като мъж.

Сексуалната ориентация е генетично повлияна

Общоприето е, че хората не могат да избират да дали да бъдат гей или не, но близнаците ни дават научни доказателства, които да подкрепят това. През 2001 г. изследователите установяват, че еднояйчните близнаци са по-склонни да имат същата сексуална ориентация от двуяйчните близнаци.

Щастието е генетично повлияно

Чрез изучаване на еднояйчни и двуяйчни близнаци учените стигат до извода, че около една трета от вариациите в щастието между отделните индивиди може да бъде приписано на генетиката. Учените се фокусират върху определен ген, който помага за транспортирането на серотонин, невротрансмитер, който намалява стресовите хормони. Щастието се определя от комбинация от фактори, които могат или не могат да бъдат наследени.

Близнаците често измислят свой собствен език

 

Този вирален видеоклип на близнаци, които говорят един на друг, всъщност изобразява доста често срещано събитие. Едно проучване изчислява, че около 40% от близнаците измислят свои собствени езици. Това е начинът им да упражняват прилагането на смисъл към звуците. Измисленият език обикновено избледнява, когато езиковите речници на децата се разширят.

Източник: ranker.com

Снимки: пак там; christinabaglivitinglof.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниИсторияНаправления в медицинатаПсихологияРецептиИзследванияЛеченияДиетиНормативни актове