Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Очаква ни кървава синя супер луна и лунно затъмнение в един ден – за първи път от 150 години насам

Очаква ни кървава синя супер луна и лунно затъмнение в един ден – за първи път от 150 години насам

Очаква ни кървава синя супер луна и лунно затъмнение в един ден – за първи път от 150 години насам - изображение

Спомняте ли си луната от последния ден на миналата година? Беше толкова голяма, красива и величествена на 31 декември… е, всичко ще се повтори на 31 януари и ще бъде още по-грандиозно!

В последния ден на януари ни очаква супер луна, синя луна и кървава луна. Освен това в някои части на света ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение, докато в други – частично.

Терминът супер луна се използва, когато естественият спътник на Земята се приближи максимално до планетата и изглежда по-голям от обикновено – с около 10%. Синята луна е пълна луна, която се появява за втори път същия месец, и се случва веднъж на 2.5 години. Тъй като Земята ще се намира между Слънцето и Луната, слънчевата светлина трябва да премине през земната атмосфера, която разпръсква зелената и виолетовата светлина повече, отколкото червената. Поради тази причина синята супер луна ще изглежда червена – т. е. кървава.

За съжаление пълното лунно затъмнение ще може да се наблюдава най-добре в централна и източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. В България затъмнението ще е частично и най-добре да застанете на позиция още при изгряването на луната (17:42 часа), защото в противен случай ще го изпуснете. Ще можете да наблюдавате само пенумбрата на лунното затъмнение или края на полусянката.

Графика на видимостта на лунното затъмнение
В кои части ще може да се наблюдава слънчевото затъмнение и по кое време на нощта

Последният път, когато тези три събития са се случвали едновременно, е бил преди повече от 150 години. Според Канона на лунните затъмнения синя луна е съвпадала с пълно лунно затъмнение на 31 март 1866 г.

И така, предлагаме ви да отделите малко време от вечерта си на 31 януари, за да се насладите на невероятната шоу програма, която ви е подготвила Луната!

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com
Снимки: space.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноДиетиАнкетиЗдравни съвети