Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Носталгията по бившия е подобна на желанието на пристрастения към наркотиците – част 1

Носталгията по бившия е подобна на желанието на пристрастения към наркотиците – част 1

Носталгията по бившия е подобна на желанието на пристрастения към наркотиците – част 1 - изображение

Жадувате за връзката, която току-що приключихте? Мислите за бившия си повече, отколкото би трябвало? Чувствате носталгия по времето, което сте прекарали заедно? Не сте сами. Разделите са трудни, без съмнение. Почти винаги е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, а ако имате чувства един към друг, то определено ще е трудно. Повечето пъти не става дума за това с кого сте се разделили, а за нуждата от тази чудесна връзка, която сте имали помежду си. Но не обвинявайте себе си за това, че още жадувате за бившия си. Това е физическа реакция на тялото ви, подобно на желанието за наркотик, към който сте пристрастени.

Какво се случва с мозъка ви, когато се разделите с някого

Когато сте влюбени, биологията ви се разстройва. Хормоните в тялото се променят и получавате повишена продукция на допамин. Това е хормонът, който ви кара да се чувствате добре, когато сте близо до партньора си. Прекомерното производство на допамин в мозъка ви води до пристрастяване. Тъй като тялото ви е свързано с тези чувства на еуфория, всеки път, когато си представите своя настоящ или бивш партньор, мозъкът ви отделя допамин. Колкото по-дълбока е връзката ви, толкова повече количества допамин и толкова по-голямо е пристрастяването между двама ви. Чувството на еуфория, които изпитвате в резултат на допамина, са страхотни и вие го знаете.

Чували сте твърдението, че любовта ни дава "розови очила". Всъщност, виждате всичко като съвършено и по този начин твърдението се оказва е вярно. Чувствате се добре, когато сте влюбени и сте в добро настроение. Вашата връзка с партньора винаги расте, поради наличието на допамин и серотонин (друг хормон, който регулира вашето безпокойство и щастие). Наличието на тези хормони води до изкривяване на преценката за реалността, тъй като се фокусирате върху партньора си. По този начин вие сте склонни да виждате позитивите, които извличате от връзката, а най-лошите страни от нея остават незабелязани. Вероятно всеки от нас е изпадал в ситуация, в която приятелите му твърдят, че връзката, в която се намира е ужасна, но реално ние нямаме никаква представа, че това, което ни свързва, е серотонинът и допаминът.

Съвсем естествено е да изпитвате същите чувства, дори след като сте се разделили. Мозъкът забавя привикването към новия ви живот, а наличието на допамин и серотонин, и освобождаването им, когато помислите за бившия си партньор, води до тези много мъчителни чувства на носталгия.

Процесът е много подобен на наркоманията

Ако горното ви звучи като пристрастяване към наркотици, то вие сте прави. Същото се случва, когато хората жадуват за наркотици. Нашият мозък е естествено обучен да повтаря действията, които ни карат да се чувстваме добре, това е еволюция. И точно затова получаваме тези мъчителни симптоми, когато не получаваме това, към което сме пристрастени. Те се дължат на спад на допамина, поради липсата на нашите източници на удоволствие, който ни кара да се чувстваме носталгично.

Любовта наподобява най-мощния наркотик. Липсата на любов е липсата на пристрастяване. Когато жадувате за бившия си, мозъкът ви се претоварва, поради липсата на допамин; сега той жадува за усещането за удоволствие, към което сте свикнали. Това е, което ви кара да жадувате отчаяно за бившия си. Единственият изход от това е да обучите мозъка си да разграничава производството на допамин от присъствието на бившия ви.

Отнема само 11 седмици, за да го преживеете

Науката ни казва, че можем да преустроим нашия мозък за около 11 седмици. Това не е особено дълъг период, но попитайте някой, който току-що се е разделил с половинката си. Желанието, което изпитвате през това време, прави тези три месеца да изглеждат изключително дълги. Единственият начин да се справите с това е да се опитате да разпускате повече с приятелите и семейството си. Трябва да се заобиколите с други хора, които ви обичат, т.е. да се погрижите за чувствата на прилив на допамин, които сте свързвали с присъствието на бившия си.

Обкръжението от хора има лечебен ефект върху вас и върху мозъка ви. Това помага отново да изкарате най-доброто от себе си. И преди да разберете, ще сте забравили за бившия си.

Нека видим какво преживявате през всяка една от тези 11 седмици ТУК >>>

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниИсторияИзследванияПсихологияЗдравни съветиСнимкиИнтервюта