Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Нов български сериен филм „Денят на бащата“ по програмата на БНТ

Нов български сериен филм „Денят на бащата“ по програмата на БНТ

Нов български сериен филм „Денят на бащата“ по програмата на БНТ - изображение

В началото на 2019 г. БНТ ще излъчи премиерния български сериен филм „Денят на бащата“.
Историята проследява драматичната битка между двама родители за попечителство над малкия им син. Филмът разказва за проблемите в семейните отношенията, до които води отчуждението и за кризата в човешкото общуване. Сериалът разкрива жестоките травми, които раздялата нанася на децата.

Денят на бащата

По данни на Европейската комисия на всеки два брака в Европа се пада  един развод. Тази тенденция поставя началото на нов социален феномен, който се разпространява лавинообразно -  „Синдром на родителско отчуждение” (PAS). Този синдром характеризира случаите, в които след раздялата на родителите, детето започва да отхвърля единия от тях под въздействието на другия родител. Във Великобритания, например, едно от всеки три деца на разведени родители, престава да вижда бащата след развода. България не е изключение от тази тенденция.

Филмът „Денят на бащата“ е вдъхновен от разказите на родители, борещи се за правото да бъдат равностойна част от живота на децата си след развода.

По време на създаването на сериала екипът на филма получава безпрецедентен достъп до форуми на организации, които се борят срещу PAS синдрома. Така сериалът стъпва върху истински истории и съдби. Днес в цяла Европа има организации, които се опитват да постигнат промени в националните законодателства, за да изградят работеща законова основа за „споделено родителство”. Това все още е изключително трудно, тъй като почти навсякъде преобладава схващането, че майката е тази, която притежава неоспоримо правата върху детето.

Сюжетът на филма „Денят на бащата“ е композиран така, че поставя и зрителя на изпитание да вземе едната или другата страна в задълбочаващия се конфликт между двамата герои.
Главните роли във филма са поверени на  популярните актьори Захари Бахаров и Весела Бабинова. Във филма участват още  Александър Сано, Глория Петкова, Петя Силянова, Явор Гърдев,  Малин Кръстев, Йоана Буковска-Давидова, Иван Налбантов, Свежен Младенов и др.

Денят на бащата
В „Денят на бащата“ своят дебют в главна роля получава малкият Патрик Шон Хесън. Патрик, който е с българо-новозеландски произход, вече е участвал в няколко филма. С харизматичното си присъствие на екрана той със сигурност ще привлече прожекторите върху себе си като у нас, така и в чужбина.                     
Режисьор на шестте епизода е един от най-талантливите млади български режисьори Павел Веснаков - носител на редица международни фестивални награди, а оператор е друг доказал се професионалист – Александър Станишев.  Сценаристи на филма са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които имат зад гърба си хитовите сериали „Под прикритие“, „Стъклен дом“ и „Революция Z“.
„Денят на бащата“ е продукция на Българската национална телевизия, реализирана в партньорство компанията „Агитпроп“.

Източник на информацията: БНТ

Над материала работи: Ивайло Тончев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияИсторияЛюбопитноСнимкиСоциални грижи