Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство НОВИЯТ РОМАН НА МУРАКАМИ Е ОБЯВЕН ЗА НЕПРИСТОЕН

НОВИЯТ РОМАН НА МУРАКАМИ Е ОБЯВЕН ЗА НЕПРИСТОЕН

НОВИЯТ РОМАН НА МУРАКАМИ Е ОБЯВЕН ЗА НЕПРИСТОЕН - изображение

Най-новият роман на Харуки Мураками, "Killing Commendatore", бе обявен за непристоен от хонгконгската цензурата, която дори го премахна от показ на последния панаир за книги.

Комисията за нецензурни заглавия, следяща за спазването на етичните и моралните норми сред всички публикувани издания, е класифицирала книгата във "Клас II – непристоен материал". Това означава, че в книжарниците ще се продава със специална подвързия, обозначена с предупреждение, забраняващо на лица под 18 г. да закупуват и четат романа. Седмица след официалното изявление на комисията, "Killing Commendatore" бива свален и от витрините на панаира за книги, проведен в Хонгконг.

Killing Commendatore с предупредителна подвързия

Според британския издател Харвил Секер, който ще публикува английския превод на книгата, тя представлява "епична обиколка сред силата на любовта и самотата, войната и изкуството - както и любяща почит към "Великият Гетсби". Това е прекрасна творба на въображението от един от най-големите писатели на нашето време".

Говорител на отдела за отдих и културни услуги в Хонгконг заяви пред Guardian, че публичните библиотеки вече са приложили непрозрачни опаковки и предупреждения върху предната и задната част на книгата, която ще бъде достъпна за заемане само за читатели на възраст над 18 години.

Решението е критикувано изключително много. Президентът на PEN Hong Kong заяви пред Guardian, че разбиранията на местните властите са крайно архаични, имайки предвид, че градът претендира за славата на "азиатска столица". Той също така сравнява романа на Мураками с други книги с подобно съдържание, които обаче се приемат за класика и се изучават в училище.

Петиция, подписана от близо 2 000 души, изисква отмяна на решението, заявявайки, че то прави Хонгконг твърде консервативен град, което от своя страна носи срам сред модерните общества.

PEN International неотдавна представи доклад пред Съвета на ООН, свързан с правата на човека, в който се подчертава загрижеността му за нарастващата цензура в региона, а Рейчъл Джоли, редактор на Index on Censorship, сподели, че "последните ограничения изглежда са част от тревожната тенденция в Китай".

Джоли заявява, че "панаирите на книгите са последните места, на които се очаква да има цензура. Затова е притеснително, че новият роман на Мураками е премахнат от щандовете. На тези събития хората отиват, за да видят многообразието в авторовите почерци. А ние ще се обърнем към директорите, за да проверим, дали се противопоставят на заповедите относно кои книги да показват".

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: theguardian.com

Снимки: japantimes.co.jp

Още по темата:

5.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл