Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Науката твърди, че жените ползват ума си повече, отколкото мъжете

Науката твърди, че жените ползват ума си повече, отколкото мъжете

Науката твърди, че жените ползват ума си повече, отколкото мъжете - изображение

Ако сте жена и четете следните редове, вероятно не сте особено изненадана от факта, че жените ползват ума си повече, от колкото мъжете. Вероятно се усмихвате от задоволство и нямате търпение да пратите материала на някой близък приятел от мъжки пол, за да му натриете носа.

Сигурно често ви се случва да си помислите "Защо той не ползва малко повече мозъка си", "Как да го накарам да обмисля действията си и да не бъде толкова първичен" и какво ли още не.

Сега обаче науката застава зад всяко ваше оплакване, че мъжете не ползват мозъка си толкова, колкото вие.

Проучване, проведено то Amen Clinics, установи, че мозъците на жените са значително по-активни, особено в отношение на кръвния поток през определени части от енигматичния човешки орган.

Изследването е публикувано в списание Journal of Alzheimer’s Disease. То впечатлява с огромния брой данни, които биват анализирани. Учени сравняват впечатляващите  46 000 мозъчни скенера, направени в общо девет клиники. Основният обект на изследване са разликите, които показват скенерите, между мъжкия и женския мозък.

Още един вид изображения на мозъка са направени, за да измерят и анализират кръвната перфузия в определени сегменти на органа, докато участниците в изследването извършват различни по характер дейности или просто са в покой.

Снимките показват, че човешкият мозък може да се раздели общо 128 сегмента, като жените имат много усилен кръвоток в частите, оцветени в червено, а мъжете тези, които са в синьо.

човешки ум

Освен основния обект на изследване, учените съумяват да достигнат и до някои други изводи. Огромната база данни показва и начините, по които психичните разстройства се отразяват на жените и на мъжете.

Само 119 от доброволците са били в отлично здравословно състояние, докато останалите са страдали от ментални разстройства, други психични проблеми или мозъчни травми.

Но какво точно прави женският мозък толкова по-различен от мъжкия?

Дамите функционират по-активно с ума си, когато е нужно да контролират импулсите си, да се фокусират или да изпадат в силно експанзивни и емоционални състояния. Всичко това личи най-вече в профронталната кора на мозъка.

Донякъде това обяснява тенденцията жените да са по-склонни към емпатия, съчувствие, интуитивност и силен контрол. Повишеният приток на кръв в тази област също така означава, че момичетата умеят да се справят в екипна работа и често показват загриженост.

Освен това, активността в лимбичните области също не е за пренебрегване. Тази част на мозъка засяга чувствата, настроенията и най-силно – тревожността. Това се оказва и причината за честите състояния на депресия, тревожни разстройства и болест на Алцхаймер.

Това изследване не показва, че мъжете са прекалено назад в еволюционно ниво, в сравнение с дамите. Просто те имат засилена активност предимно във визуален и координационен аспект.

Това проучване донякъде обяснява някои неща относно разликите между мъжете и жените, но въпреки това трябва да имаме предвид, че мозъка все още крие много тайни. Дори да сме наясно с пола и характера на човека, той винаги може да ни изненада.

Редактор: Милена Минчева

Източник: ideapod.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимки