Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука НАСА и Гугъл обявиха, че са открили нова система от екзопланети, подобна на нашата

НАСА и Гугъл обявиха, че са открили нова система от екзопланети, подобна на нашата

НАСА и Гугъл обявиха, че са открили нова система от екзопланети, подобна на нашата - изображение

В четвъртък НАСА и Гугъл направиха поредното голямо съобщение: регистрирането на друга система с 8 планети.

Всичко започва с откриването на новата планета Кеплер-90i – горещо скалисто кълбо, което обикаля около звезда, подобна на слънцето, наречена Кеплер-90, отдалечена на 2 545 светлинни години от Земята.

Планетата е открита чрез система с изкуствен интелект на Гугъл, която пресяла информацията, изпратена от Кеплер, космическия апарат на американската космическа агенция.

Кеплер е космически телескоп, който следва Земята в орбита около Слънцето и е насочвал инструментите си вече към 145 000 звезди, подобни на нашето Слънце, в търсене на отдалечени планети.

Астрономите знаят отдавна за слънчевата система Кеплер-90, но не са засичали преди това тази планета. Оказва се, че тя е третата по ред в тази система (подобно на Земята) и се завърта около своята звезда на всеки 14 дни. Температурата на Кеплер-90i е около 980 градуса Целзий.

"Кеплер-90i не е място, което бих желал да посетя," казва Андрю Вандербург, астроном от Тексаския университет в Остин, които е участвал в откриването на планетата.

Ванденбург помогнал на софтуерния инженер от Гугъл Кристофър Шалу.

"Начинът, по който го виждам, е, че онова, което сме разработили е инструмент, който помага на астрономите да имат по-голямо въздействие", казва Шалу.

Вандербург и Шалу също така са открили втора нова планета, наречена Кеплер-80g. За да засече тези два нови свята, машината на Гугъл се е научила как да идентифицира сигнали от екзопланети, записани вече в данните, изпратени от Кеплер. Тя е обработила 14 милиарда информационни точки, натрупани през последните 4 години от Кеплер, използвайки конволюционна невронна мрежа, която работи подобно на начина, по който човешкият мозък обработва информация.

НАСА и Гугъл твърдят, че новата технология ще помогне на учените да открият още много екзопланети в бъдеще. Всъщност Вандербург вярва, че системата Кеплер-90 вероятно разполага с още няколко планети, които все още не сме засекли.

"Ще бъда изненадан, ако там няма повече [планети]," казва той. "Дали 8-планетна система като нашата наистина е толкова необикновена? Може би съществуват системи с толкова много планети, че нашата би изглеждала обикновена."

Преди използването на системата с изкуствен интелект на Гугъл, последният преглед на данните на Кеплер, извършен от НАСА, потвърди съществуването на 219 нови планети и повече от 4 000 кандидати, открити случайно от телескопа.

Досега американската космическа агенция е заявила съществуването на 2 525 екзопланети, като 10 от тях може би са скалисти, с размери като Земята, и евентуално способни да поддържат живот.

За онези от вас, които се питат дали изкуственият интелект на системата на Гугъл ще направи астрономите ненужни, НАСА има отрицателен отговор. Джеси Дотсън, учен, който участва в проекта Кеплер, обяснява, че астрономите винаги ще бъдат необходими за класифицирането на обектите, преди информацията да бъде насочена към невронната мрежа, затова изкуственият интелект може да бъде научен единствено какво и как да търси в новата информация.

"Никога няма да извадим това парченце от пъзела", казва Дотсън.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации