Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Любопитните факти за Япония, които ще ви изумят – част 2

Любопитните факти за Япония, които ще ви изумят – част 2

Любопитните факти за Япония, които ще ви изумят – част 2 - изображение

Япония е толкова уникална - цяла друга Вселена и открихме доказателства, които потвърждават тези твърдения.

Прочетете следващите любопитни факти за Япония и ще разберете защо светофарите светят синьо вместо зелено в Страната на изгряващото слънце.

В Япония черните котки носят късмет

черни котки

Никога няма да видите японец, който решава да не прекоси улицата, тъй като е видял черна котка. Хората в Япония вярват, че черните котки носят късмет. Самотните жени са най-щастливите собственици на черни котки: смята се, че щом ги притежават те ще се задомят скоро.

Японско дружество съществува в продължение на 14 века

японско дружество

Според данните за 2009 г. има повече от 21 000 компании на възраст над 200 години. Най-старата в света, повече от 14 века, е Конго Гуми. Тази строителна фирма е основана през 578 г. и е специализирана в изграждането на будистки храмове. Работниците в нея създават много добре познати сгради, включително замъка Осака.

Компанията оцелява след няколко войни и тежки периоди, но продължава работата си. По време на Втората световна война, фирмата се преориентира в изграждането на ковчези. След войната дружеството се завръща към основната си дейност. През 2006 г., поради фалит,то е закупено от друга фирма.

Нощните клубове в Япония имат право да останат отворени след полунощ от 2015 г. насам

През 1948 г. Япония приема закон, който забранява да се танцува след полунощ по нощните клубове, барове и други обществени места. В следвоенните години нощните клубове са места за забавление за възрастни. Ситуацията отдавна се промени, но ограничението остава. През 2015 г. законът е ревизиран и нощните клубове и барове с подходящо осветление вече могат да бъдат отворени през цялата нощ.

Японците бръснат главите си, признавайки вина

Някои японски мъже се подстригват нула номер, за да признаят вина. Статутът в обществото тук няма значение - обикновени хора, политици и поп звезди могат да направят същото. Понякога жените дори подстригват късо косата си като акт на разкаяние.

През 2013 г. поп звездата Минами Минегиши, член на групата АКВ48, бръсне косата си като извинение заова, че е прекарала нощ с приятеля си.

поп дива бръсне главата си

Договорът, който подписва с АКВ48, категорично забранява на всички участници да излизат на срещи, както и да "развалят представата за невинност". Минами споделя, че не иска да напусне бандата и признава вината си с традиционното бръснене на главата си.

Тази традиция, както и много други е остаряла, а и бръсненето на главата се превръща в рядък акт на съжаление. Японците имат повече от 20 начина да се извиняват.

Японските светофари имат сини вместо зелени светлини

светофари

В японския език има много думи, които не съществуват на други езици, но от векове японците са използвали една и съща дума за "зелено" и "синьо". В края на хилядолетието  се появява думата "midori" , която се използва за идентифициране на зеления цвят, но все още се смята за нюанс на синьото.

Поради объркването, породено от комбинацията от цветове, японците могат да ви предложат синя ябълка (но всъщност означава „зелена), а зеленото на светофара прилича на цвета на океана.

Сън в специални кафенета

сън

Има кафенета, в които може да подремнете в меко и удобно легло ( вие избирате времето си за сън). Може да четете книга или да слушате музика със слушалки.Член на персонала ще ви събуди, когато е необходимо, и ще ви донесе чаша кафе. Звучи приятно, нали?

Вижте първа част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияНовиниЛюбопитноСпортДиетиАлт. медицинаРецепти