Начало Лайфстайл За свободното време Моето хоби Кристофър Блеър - бащата на фалшивите новини

Кристофър Блеър - бащата на фалшивите новини

Кристофър Блеър - бащата на фалшивите новини  - изображение

Кристофър Блеър отпива от кафето си.

После внимателно се фокусира върху един от трите екрана пред него.

Той е в дома си, който се намира на 45 минути от Портланд, Мейн, на Източното крайбрежие на САЩ.

Почесвайки гъстата си брада, той поглежда лентата си за отметки на компютъра.

Отпива още една глътка, преди кафето да изстине, вдишва дълбоко, след което се регистрира в един от многото си уебсайтове.

Той започва с избора на тема. Кой "късметлия" политик ще попадне под вниманието му в днешния ден!
Бил Клинтън? Хилъри Клинтън? Някой от семейство Обама?

Или може би предмет на историята му днес няма да бъде човек, а някоя политическа тема. Контрола върху оръжията? Полицейската бруталност? Феминизмът? Всичко, което ще накара хората да натиснат бутоните.

Следват подробностите.

Може би той ще "разкраси" спорен инцидент, престъпление, нов закон или конституционно изменение.
"Промяната" на американската конституция е особено забавна - той вече е написал повече от 30 фалшиви изменения. (Има само 27 истински.)

Блеър се настанява на стола си и внимателно се фокусира върху екрана. Той се навежда напред, поставя ръцете си на клавиатурата и започва по същия начин, както всеки път.

Мислите в главата му раждат подходящите думи. Далеч от действителността Блеър не изпитва необходимост от проверки, достоверност и някакви по-подробни изследвания и бележки.

Пръстите му ритмично докосват клавишите. Буквите се превръщат в думи, думите в изречения, а изреченията в статия от около 200 думи, която се помества в блога на "майстора на илюзиите".

Не отнема много време да я напише.

Публикуване.

Блеър се обляга назад в стола си и наблюдава всичките харесвания и споделяния на създадената от него фалшива новина. А те валят едно след друго. Така преминава работния ден на Кристофър Блеър. Но кой е той?

Кристофър Блеър е израснал в Масачузетс. Повече от две десетилетия той е строителен работник, но по време на Голямата рецесия индустрията се срива. Той започва да търси алтернатива и тъй като обича да пише създава първия си блог. В него той говори свободно и изразява своите позиции относно американската политика. Удовлетвореността на Блеър е голяма, но няма доходи.

бащата на фалшивите новини

В онзи момент му хрумва идеята да пише новинарски статии, но фалшиви. И харесванията и споделянията започват да валят. Кристофър осъзнава, че голяма част от хората се интересуват от фалшиви новини. И той придобива увереност и превръща тази дейност в бизнес – използвайки рекламната платформа на Гугъл той превръща страниците си в пари.

Впоследствие се отказва от дневната си работа със следния аргумент:
"След като печеля добри пари от писането, защо да продължавам да унищожавам тялото си в строителството".

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: bbc.co.uk

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкети