Забранените храни по време на бременност - част 1
Необходимо е всяка бременна жена да се придържа към здравословен хранителен режим, който да осигурява на нея и на развиващото се бебе нужните витамини и минерали - повече пресни плодове и зеленчуци, храни, които са богати на желязо и т.н. Този въпрос е широко коментиран, но знаете ли кои са забранените храни по време на бременност?
Меки сирена
Насладете се на прясно настъргания пармезан върху вашата паста, но пропуснете топеното сирене. Меките сирена, направени от непастьоризирано мляко, могат да съдържат листерия бактерии, които са не само опасни, но и животозастрашаващи за вас и за вашето бебе. Най-добре избягвайте сирената бри, камембер, синьо сирене, кесо бланко, кесо фреско и кесо панела, освен ако на етикета изрично не е посочено, че са произведени от пастьоризирано прясно мляко. Ако изпитвате съмнение или вечеряте навън, по-добре питайте, преди да поръчате.
Недостатъчно сготвено месо
Сега е моментът да се ограничите от консумацията на полусурови пържоли и бургери. Суровото месо или това, което не е претърпяло достатъчно продължителна топлинна обработка, може да съдържа токсоплазма гондии и различни видове бактерии. Когато сте вкъщи, можете да контролирате този процес, но когато вечеряте навън, първо се уверете, че месото е добре изпечено или сварено.
Прясно изцеден сок
Фрешът в ресторанта, бара или на уличния щанд не може да се пастьоризира, за да се защити от вредните бактерии, включително ешерихия коли и салмонела. Някои търговски обекти продават суров, непастьоризиран сок от своите хладилни витрини, затова внимателно прочетете етикета. Бременните жени трябва да пият единствено пастьоризиран сок - този в бутилка или кутия от рафта на търговския обект.
Суши
Съжаляваме, суши фенове, но е време за 9-месечно прекъсване! Въпреки че морските дарове са отличен източник на протеини, суровата морска храна може да съдържа вредни паразити и бактерии. Хапвайте риба и морски деликатеси, които са добре сготвени и в никакъв случай сурови.
Сурово тесто
Когато печете бисквити или приготвяте някакво сладко изкушение от тесто, почти винаги се изкушавате да го опитате, докато е още сурово. Но ако тестото съдържа сурови яйца, дори вкусът му може да представлява риск за вас. Според експерти, 1 на 20 хиляди яйца е заразено с бактерията салмонела. За да бъдете в безопасност, по-добре се опитайте да устоите на изкушението и да изчакате, докато сладкишът се изпече.
Домашен дресинг
В приготвянето на голяма част от домашните сосове и дресинги се използват сурови яйца - Цезар, сос Беарнез, сос Холандез или майонеза. Затова не ги приготвяйте вкъщи, а ги потърсете в магазина, тъй като яйцата в тях са пастьоризирани.
Домашно тирамису
Много домашно приготвени десерти, включително мус, меренге и тирамису, също съдържат сурови яйца. Някои супермаркети предлагат пастьоризирани яйца, но това задължително е посочено на етикета. Ако се сдобиете с такива, няма причина да се лишавате от любимия си десерт, защото те могат да се консумират и сурови.
Предварително напълнено пиле или пуйка
Предварително напълненото пиле или пуйка е вариант за бърза вечеря, когато времето ви притиска неумолимо. Да, обаче течността, която се отделя от суровите домашни птици може да се смеси с плънката и да създаде отлична среда за развитие на различни видове бактерии. Готвенето обикновено предлага защита, но бременността ще затрудни организма ви да се пребори с евентуалната инфекция. Безопасната алтернатива е да купите замразено пълнено пиле и да го сготвите добре, без да го размразявате предварително.
Риба, съдържаща живак
Рибата е полезна за вас и за вашето бебе, но внимавайте какви видове избирате за трапезата си. Кралската скумрия, акулата, тайл фиш и рибата меч съдържат високи стойности на метилживак, който може да навреди на развиващия се плод. Изберете риба, която е с ниско живачно съдържание като сом, сьомга, риба треска и консервирана риба тон. Ако ви се хапва риба бял тон, трябва да се ограничите до 170 грама на седмица. Необходимо е да се консултирате с наблюдаващия ви гинеколог, ако по време на бременността ви се налага да приемате рибено масло или други добавки.
Нетрайни колбаси
За разлика от много други хранителни микроби, листерията може да се развива и при температура, поддържана от вашия хладилник. Поради тази причина трябва да избягвате нетрайните, готови за консумация меса като колбаси, кренвирши и т.н. по време на бременността. Вариант е да ги приготвите на пара или да ги подложите на друга термична обработка, преди да ги изядете.
Снимки: flickr.com, pexels.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
РЕЦЕПТИ ОТ РЕСТОРАНТА НА ГОРДЪН РАМЗИ - ГОРДЪН РАМЗИ - ХЕРМЕС
ОЛ НУТРИШЪН НАТУРАЛЕН МЕД С КАКАО 400 г
ОМРЪЗНА МИ ДА ГОТВЯ - КНИГА ЗА БЪРЗИ РАСТИТЕЛНИ РЕЦЕПТИ
ЯЖТЕ МРЪСНО - ДЖОШ АКС - ХЕРМЕС
СТАТИЯТА е свързана към
- Красота и стил
- Нашето тяло
- Бременност
- Защо възрастта на майката има значение за забременяването
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Антибиотици по време на бременност
- Установяване на бременност с домашни средства
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Лечение при токсоплазмоза
- Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност
- Лечение на хемороиди при бременност
- Билки по време на бременност
Коментари към Забранените храни по време на бременност - част 1