Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как нашият свят ще се промени, ако всички станат вегани

Как нашият свят ще се промени, ако всички станат вегани

Как нашият свят ще се промени, ако всички станат вегани - изображение

Веганството е най-радикалната форма на вегетарианството, която напълно изключва консумацията на животински продукти. Основната причина за този феномен е етична, тъй като веганите не искат животните да страдат и да умират, за да задоволят нуждите на човечеството. Много представители на веганските движения настойчиво призовават всички хора да се откажат от животинските храни. Представете си, че желанието им изведнъж се е сбъднало - какво ще се случи?

Вижте какво може да се случи с нашия свят, ако всеки човек на планетата стане веган.

Много бездомни селскостопански животни

крави

За съжаление, отказването от добитъка и домашните птици не е толкова лесно, колкото изглежда. Дори ако някои от тях, да речем, овцете или прасетата, могат по някакъв начин да се адаптират към живота в дивата природа, е малко вероятно това да проработи с други (например пилета), защото те са твърде различни от дивите си предци.

Но дори и с предположението за успешно адаптиране към дивата природа, много животни вероятно няма да бъдат добре хранени и здрави. Например кравите в Индия често трябва да намерят храна сред боклука, което едва ли може да се счита за здравословно. Но те не завършват в кланицата, а месото им се консумира най-вече от хищни животни и птици.

Мнозинството от домашните животни е твърде зависимо от хората и е малко вероятно те да оцелеят сами. Следователно, пускането на животните на свобода би означавало да ги обречем на бавна смърт от глад, болести и хищнически атаки, въпреки че това е абсолютно естествено в дивата природа.

Сериозни икономически проблеми

икономически проблеми

Тези проблеми са абсолютно неизбежни. В момента, в който човечеството консумира само веганска храна икономиката на някои страни просто ще се срине. Фермите ще бъдат затворени, тъй като не всички от тях ще могат да се адаптират бързо към промените - да преминат от месо към отглеждането на зеленчуци, плодове и зърнени култури.

Възможно е преходът към нов начин на живот да бъде по-малко болезнен, ако се прилага постепенно и в съответствие с внимателно обмислен план. Но кой знае колко дълго ще трае това? В същото време в някои страни хората нямат време да мислят за веганството, тъй като липсата на храна е осезаема.

Екологията на планетата ще се промени

екология

Преходът към растителна храна означава, че ще трябва да отглеждаме много повече зеленчуци и зърнени храни. Отглеждането е невъзможно без използването на жестоки мерки по отношение на някои животни. Говорим за унищожаването на гризачи - защото как иначе можем да защитим културите от нападенията им? Освен това, когато се използва земя за селскостопански нужди, хората често разрушават естественото местообитание на много животни.

Общото здраве на населението ще бъде засегнато

Според проучвания веганската храна намалява риска от развитие на диабет тип II, хипертония, сърдечни заболявания, някои видове рак и загуба на тегло. Но това означава ли, че всички вегани са абсолютно здрави хора? Както се оказва, това не е съвсем вярно. Ако тяхната диета е небалансирана те могат да развият дефицит на жизненоважни вещества като белтъчини, калций, цинк, желязо, витамин D3 и витамин В12 и това може да ги направи по-податливи на свързаните с тях заболявания.

Някои хора не могат да консумират изключително вегетарианска храна заради алергии към соя, ядки, пшеница и други храни.

 

Хората ще направят вегани и домашните си любимци

куче

Това вече се случва: на снимката можете да видите куче, чийто собственик я храни само с веганска храна (сладки картофи, тофу, кафяв ориз, семена от чиа, зеленчуци). Стопанката уверява, че кучето се радва на новата диета. Потребителите на интернет обаче не са съгласни с нея. Те твърдят, че ежедневната каша от зеленчуци и семена може да причини алергии, диария, подуване на корема и други проблеми.

Кучетата, като хората, са всеядни и теоретично могат да станат вегани без много вреда (отново, това е противоречиво твърдение, тъй като никой не е извършил сериозни изследвания по тази тема), котките са хищници, които се нуждаят от храна за животни. 

Към днешна дата е трудно да се каже дали човечеството никога няма да се откаже от храната на животните. Както и да е, всеки от нас, независимо от предпочитанията ни за храна, може да намали размера на жестокостта на тази планета. Затова трябва да бъдем по-внимателни с природата, животните, хората около нас.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСнимкиРецептиЛюбопитноАлт. медицинаСоциални грижиАнкети