Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Как да прекъснете кучешко сбиване

Как да прекъснете кучешко сбиване

Как да прекъснете кучешко сбиване - изображение

Каква е първата ви реакция, когато видите битка между две кучета? Инстинктът на повечето стопани е да крещят, опитвайки се да прекъснат борбата физически, преди кучето им (или друго куче) да бъде наранено. Проблемът? Често е опасно да се вмъкнете между две агресивни животни (независимо от размера им). Трябва да имате предвид, че не само те са изложени на опасност от нараняване, но в разгара на ситуацията кучето може да пренасочи агресията си към вас.

Не искаме нито вие, нито участващите кучета да пострадат, нали? Вижте някои предупредителни знаци, че вашият любимец е на път да започне борба, знанието за които ще ви помогне да предотвратите ситуацията. Ако продължите да четете, ще намерите и някои съвети как да прекъснете битката. *Важно е да отбележим, че всяка потенциална борба е различна и ще трябва да прецените уникалната ситуация, за да разберете правилния начин да се справите с нея.

Предупредителните знаци

За разлика от хората, кучетата не крият чувствата си. Така че, ако разбирате езика на тялото на своя космат приятел и уникалната му личност, може да сте в състояние да предотвратите сблъсъка още в зародиш. Някои от най-честите предупредителни признаци включват:

 • взира се в другото куче;
 • блокира пътя на другото куче;
 • повдига уши;
 • козината по гърба на кучето настръхва;
 • кучето ръмжи;
 • показва зъбите си;
 • облизва се;
 • накланя се към другото куче.

Ако кучето ви изглежда сякаш иска да се сбие с друго, опитайте да пренасочите вниманието му - извикайте го по име, писукайте с играчката му, предложете му лакомство или грабнете каишката му и го поведете на разходка.

Прекъсване на сбиването с метода на разсейване

Ако кучетата вече са се сбили, не се опитвайте да ги разделите, като ги удряте или им крещите. Това вероятно ще увеличи адреналина им и ще влоши нещата. Също така е важно да не поставяте ръцете си в близост до лицата им. Последното нещо, което ви трябва, е да бъдете ухапани. Следните методи не включват досег с кучетата. Целта е просто да ги разсеете.

 • Поставете голяма дъска между тях;
 • Поставете възглавница помежду им;
 • Хвърлете одеяло върху едно от кучетата;
 • Напръскайте ги с вода;
 • Създайте силен шум в близост до тях (тропайте с тенджера например).

Време ли е да се намесите физически?

Ако разсейването не работи и трябва да се намесите физически, за да спрете битката, преценете уникалността на ситуацията и опитайте един от следните методи:

Метод 1

Ако има друг човек наблизо, който да помогне, един от най-безопасните методи е да хванете кучетата за задните краката и да ги отлепите от земята (представете си количка). След това бързо ги издърпайте на разстояние едно от друго. Ако сте сами, опитайте този метод с по-агресивното куче, което е започнало борбата. След като вече са разделени, дръжте животното/животните в позиция на количка и го/ги разходете няколко пъти в кръг. Това е важна стъпка по няколко причини:

 • Разходката в кръг ще попречи на кучето да се извие и да ви захапе.
 • Разходката в кръг ще му даде време да пренасочи психическото си състояние и да се съсредоточи върху нещо различно от сбиването.

Метод 2

Той е много подобен на Метод 1, но вместо да хващате задния край на кучето с ръцете си, използвате каишка. Ако кучето има нагръдник, то можете спокойно да закачите повода за куката на гърба на кучето. След което опитайте да ги издърпате назад, за да ги разделите.

Метод 3

Ако нямате достъп до каишките, някои треньори препоръчват да поставите крака си върху гърдите на кучето и да го отблъснете. Това не означава, че трябва да го ритате. Целта е да бъде изтласкано настрана от схватката.

След като кучетата са вече разделени

Следете внимателно езика на тялото на кучетата, за да сте сигурни, че не възнамеряват да продължат да се бият.

Ако имате няколко космати приятели в домакинството си, които са склонни да проявяват агресия един към друг и често се бият, тогава най-добре е да се обърнете към специалист по кучешкото поведение.

Източник: prouddogmom.com

Снимка: thespruce.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияАнкетиЛюбопитноИсторияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина