Как да познаете хубавото вино: не е нужно да сте сомелиер – част 2
Съгласно статистиките на Калифорнийския институт за вино, гражданите на Андора консумират около 56,9 литра вино (това са 76 бутилки) на човек годишно. За много хора тези цифри може да звучат невероятно, но не трябва да забравяме, че културата на пиене на вино е добре развита в повечето европейски страни. Това не е призив към пиенето на алкохол, а по-скоро към умението за селекция на добри вина на достъпни цени. Често се случва да имаме специални поводи за празнуване, а да знаем какво да поставим на масата може да е от решаващо значение!
Представяме ви 11 правила, които ще направят избора ви много по-уверен и компетентен.
Хоризонтално съхранение
Ако виното е затворено с коркова тапа, изберете това, което се съхранява в хоризонтално положение. Този вид грижа държи корка влажен и не позволява изсушаване. В противен случай, кислородът лесно може да попадне във вътрешността на бутилката през пролуките и да причини окисляване. Ако е затворено с пластмасова запушалка, виното може да се съхранява и вертикално.
Освен това, бутилката не трябва да бъде разтърсена от вибрации и удари. Всички тези фактори могат да повлияят негативно върху вкуса.
Обърнете внимание на нивото на виното в гърлото на бутилката
При поставяне на бутилката вертикално, трябва да остават около 2 см и половина над нивото на виното. Излишъкът на кислород, както уточнихме, оказва отрицателно влияние върху вкуса на питието.
Проверете формата на оригиналната бутилка
На пръв поглед може да изглежда, че всички вина споделят една и съща форма на бутилките, но това не е вярно. Много производители се стараят да защитят продукта си като използват асиметрични бутилки със знак върху стъклото. Ако харесвате определена марка вино, проучете информацията за нейните защитни знаци на уеб страницата на производителя. Избягвайте виното в луксозни бутилки – очевидно сумата, която производителят е решил на инвестира в дизайна, компенсира за качеството на продукта му.
Голямото количество утайка е предупредителен знак
Преди да отворите бутилката вино, насочете я към светлината и я обърнете рязко надолу. Наличието на повече утайка не е добър знак. Въпреки че скъпите вина понякога съдържат утайка, последната не трябва да покрива цялото дъно на бутилката. По правило, наличието на твърде много утайка означава, че виното е съхранявано неправилно и не според препоръките на производителя.
Колкото по на юг, толкова по-добре
Не се страхувайте на опитате вина от Испания, Чили, Южна Африка и Аржентина. Гроздето обича светлината и топлината. И внимавайте френските с вина – въпреки всеобщото мнение за европейското вино като най-доброто – вкусът му зависи от датата на прибиране на реколтата. Например, ако сезонът е дъждовен, гроздето може да е кисело.
Хубавото вино не винаги струва цяло състояние
Ако цената на виното не е прекалено висока, това не означава непременно, че е лошо. Трябва да знаете, че ако бюджетът ви за вино е ограничен, южните вина отново са по-добрия вариант.
Вижте първата част на статията ТУК.
Редактор: Наталия Тотева
Източник: brightside.me
Снимки: brightside.me, pexels.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНОЦЕТИ ЧЕРВЕН ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
ВИНО ПИНОТ НЕРО ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
FUN WINE ЧЕРВЕНА САНГРИЯ 6% 250 мл
ВИНОЦЕТИ БЯЛ ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
ВИНО СИРА ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
FUN WINE КАБЕРНЕ КАФЕ ЕСПРЕСО 6% 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Мандраке, Мандрагора
- Вина и сирена - кое с какво?
- Силата на червеното вино
- 5 безопасни начина да извадим коркова тапа, ако нямаме тирбушон
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
- Класическа испанска сангрия
- Вино от нар със стафиди
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Глювайн - оригиналната рецепта!
- Карамелизиран лук с масло и вино
Коментари към Как да познаете хубавото вино: не е нужно да сте сомелиер – част 2