Как да познаете хубавото вино: не е нужно да сте сомелиер – част 1
Съгласно статистиките на Калифорнийския институт за вино, гражданите на Андора консумират около 56,9 литра вино (това са 76 бутилки) на човек годишно. За много хора тези цифри може да звучат невероятно, но не трябва да забравяме, че културата на пиене на вино е добре развита в повечето европейски страни. Това не е призив към пиенето на алкохол, а по-скоро към умението за селекция на добри вина на достъпни цени. Често се случва да имаме специални поводи за празнуване, а да знаем какво да поставим на масата може да е от решаващо значение!
Представяме ви 11 правила, които ще направят избора ви много по-уверен и компетентен.
Маркировка
Ако производителят е следвал правилата за продукция, бутилката следва да има знак, който да обособява нивото й според националния контрол на качеството. Ето някои примери – AOC, VDQS, VdP и VdT най-често се срещат по френските вина. DOCG, DOC, IGT и VdT се изобразяват на тези от Италия. Ето едно просто правило, което можете да следвате: колкото по-близо е категорията за качество до буквата А, толкова по-добро е виното. Сред две категории, които започват с една и съща буква, тази, която има повече символи, е по-добрата.
Не се притеснявайте от всички добавени вещества
Бутилките вино, които съдържат серен диоксид (E220), са често срещани. Много хора намират това за обезпокоително, но не трябва да забравяме, че всяка напитка съдържа диоксиди в малки количества, (около 10 мг на литър) в резултат от ферментацията на продукта. Ако даден производител не добави серен диоксид към виното си, условията за неговото съхранение ще изискват много повече разходи, като например за специални помещения с постоянен климат.
Годината на производство има значение
При избора на вино обърнете внимание на годината на реколтата. Някои видове вина са по-добри за пиене, когато са млади. Например, ако сте решили да си вземете сухо бяло вино Совиньон блан 2010, е по-добре да промените избора си, тъй като този сорт не е предназначен за дълго съхранение. Ако етикетът обозначава виното като запазено или остаряло, значи няма от какво да се тревожите.
Това правило не е приложимо към пенливите вина – при тях датата на реколтата рядко се обозначава върху бутилките. В такъв случай е по-добре да забележите датата на бутилиране или начинът на декориране на бутилката.
Обърнете внимание на гроздето
Етикетът следва да обясни на купувача за видовете грозде, които се използват при производството на виното. Много често евтините етикети гласят нещо като: "Създадено от най-доброто грозде". Това вероятно са остатъците от тези добри сортове. Единственото изключение е Франция, тъй като страната забранява описанието на гроздето върху бутилките за износ.
Без топлина и светлина
Когато купувате виното от супермаркет, избягвайте бутилките, изложени на пряка светлина, тези до витрините или в близост до нагреватели. Въздействието на пряката светлина прави вкуса на виното по-горчив и го лишава от свежестта му.
Ако сте закупили виното предварително за предстоящо тържество, съхранявайте го в тъмен килер. Хладилникът не е толкова прекрасен вариант, защото свети всеки път, когато го отваряте. Идеалното място за съхранение е във вътрешността на гардероб, където температура е постоянна.
Вижте втората част на статията ТУК.
Редактор: Наталия Тотева
Източник: brightside.me
Снимки: brightside.me, pexels.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Мандраке, Мандрагора
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Домашно вино от арония със стафиди
- Карамелизиран лук с масло и вино
- Древните египтяни добавяли билки и смоли в лечебното си вино
- 5 безопасни начина да извадим коркова тапа, ако нямаме тирбушон
- Премахнете абсцеса със среда от хляб, натопена във вино
- 800-годишна рецепта за сърдечни болежки
- Силата на червеното вино
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
Коментари към Как да познаете хубавото вино: не е нужно да сте сомелиер – част 1