Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката

Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката

Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката - изображение
  • Лабораторно-изследователски екип прави старите клетки да изглеждат и да се държат като "по-млади."
  • Постига това чрез прилагане на химически съединения, които се срещат в червеното грозде и боровинките.
  • Клетките имат по-дълги теломери (както знаем, скъсяването на теломерите е причината за стареенето).
  • Виното и шоколадът са богати на флавоноиди, известни със своите антиоксидантни ефекти.

Тайната на младостта е в хапването на шоколад и пиенето на червено вино, твърдят изследователи. Ах, колко хубаво звучи, нали?

Учените откриват, че и двете (шоколад и вино) стимулират подмладяването на старите клетки, които впоследствие започват да се държат по-скоро като млади. С възрастта нишките на ДНК в клетките ни постепенно губят защитните си теломери, които можем да си представим като пластмасовите краища на връзките за обувки.

Екипът от учени прилагат съединения, базирани на химикали, които се срещат естествено в червеното вино, тъмния шоколад, червеното грозде и боровинките, върху клетки в лабораторията. Както знаем, тези храни са богати на флавоноиди, известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

В рамките на часове след манипулацията с тези така наречени реверсатролови аналози, старите клетки започват да се делят, а теломерите им са по-дълги.

Надяваме се, че това откритие ще доведе след себе си ценни терапии против стареене.

Основни констатации

Работата на екипа в университета Ексетър, подкрепена от изследователи в университета в Брайтън, се основава на техни по-ранни констатации, които показват, че определен клас гени постепенно се изключват с възрастта.

Водещият изследовател професор Харис коментира: "Това е първата стъпка в опитите да осигурим начин хората да живеят нормално, запазвайки доброто си здраве през целия живот. Нашите данни предполагат, че използването на химикали, с цел връщане към главния клас гени, които са изключени с възрастта, може да осигури средство за възстановяване функцията на старите клетки".

Д-р Ева Латоре, изследовател в университета в Ексетър, която извършва експериментите, е изненадана от степента и бързината на промените в клетките.

Тя коментира: "Когато видях някои от клетките да се подмладяват, не можех да повярвам. Тези стари клетки изглеждаха като млади. Сякаш беше магия. Повторих експеримента няколко пъти и всеки следващ път клетките се обновяваха. Много съм развълнувана от възможните последици и потенциала на това изследване."

Нека припомним едно предишно научно откритие, а именно, че шоколадът ни прави по-умни, в следствие на което можем да кажем с намигване - мммм, с един куршум два заека. Но не забравяйте да консумирате с мярка!

Ще очакваме развитието на тези открития с нетърпение, а дотогава ще похапваме тъмен шоколад и ще пием вино, хей така профилактично. ;)

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: dailymail.co.uk

Снимка: groupon.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияАлт. медицинаВидеоЕ-тата в хранитеИсторияПроизводителиБотаникаХранене при...ЛеченияДиетиСпорт