Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Виното - ключът към дълголетието и здравословния живот

Виното - ключът към дълголетието и здравословния живот

Виното - ключът към дълголетието и здравословния живот - изображение

Ново изследване сочи, че пиенето на вино е по-важно, отколкото спорта, ако искате да живеете над 90 години.

Разбира се, никой не планува да живее вечно, но всички се надяваме да живеем възможно най-дълго, нали. Идеята да добавяме по една свещичка на тортата ни за всеки следващ рожден ден звучи наистина чудесно. А с чаша вино на ден ще можете да стигнете до това удоволствие, тъй като божествената напитка е способна да удължи живота ви.

Учени се опитват да открият тайната на дълголетния живот от много години. Но през 2003 е проведено проучване под надслов "Изследването 90+". То се фокусира върху най-възрастните живи хора, за да открие кое е нещото, което ги поддържа.

Горепосоченото проучване използва данните от по-стар научен труд от 1981 г., наречен "Световното кохортно проучване за свободното време" (The Leisure World Cohort Study (LWCS). За целите на това проучване са изпратени анкети на 14 000 души.

Екипът от специалисти е работил в няколко посоки с жизненоважна значимост:

  • да се фокусират върху факторите, свързани с по-дългия живот;
  • да се детерминират рисковите фактори за смъртност;
  • да се изследва епидемиологията на деменцията;
  • да се определи степента на когнитивната и функционална регресия, както и патологичните корелации при най-възрастните.

Участниците са правили неврологични и неврофизиологични тестове два пъти в годината, давайки подробна информация за своята анамнеза, диета, активности, лекарства, навици и начин на живот. За разлика от много други изследвания по темата, изследователите са открили, че хората, пиещи вино в умерени количества, живеят по-дълго от останалите.

Джим Бекър, професор по психиатрия, неврология и психология в Медицинския център на университета в Питсбърг, отбелязва значението на умерената консумация на определени напитки:

"Данните като цяло съответстват на идеята, че балансираният прием на някои видове напитки, и по-специално червените вина, е свързан с голяма част от позитивните ефекти върху здравето.

Но това не означава, че ако внезапно решите на 70-годишна възраст да пропиете вино, веднага ще започнете да подобрявате здравето си."

Проучването показва ясно, че балансираната употреба на алкохолни напитки редуцира риска от диабет, исхемичен инсулт и смърт, дължаща се на всякакви видове сърдечни заболявания.

Д-р Стивън Лам, медицински директор на Центъра за мъжко здраве на Тиш в Нюйоркския университет, добавя следното:

"Всеизвестно е, че алкохолът засяга всеки орган в тялото ви. Действа като отрова. Въпреки това съществува парадоксът, който гласи, че умереният прием значително намалява риска от сърдечни заболявания."

От The Mayo Clinic препоръчват по едно питие на ден за хора над 65 г. А за по-младите – дори по две.

Ето че може да се насладите на чаша хубаво вино или студена бира по време на вечеря, но не и повече от това. Повишената консумация вече може да доведе до сериозни здравни проблеми от всякакъв тип.

Но ако често ви се събират поводи, които изискват повече от една и две наздравици, имаме добри новини. Резултати от изследване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, показва, че редовните физически упражнения могат да неутрализират ефекта от прекомерното и опасно пиене.

Силно ви препоръчваме да приемате по чаша алкохолна напитка на ден, но задължително да бъде предхождана от тичане или разходка в парка.

Редактор: Милена Минчева

Източник: higherperspectives.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпортНовиниЗдравни съветиСнимкиИсторияАлт. медицинаБотаникаРецептиХрани и ястияВидеоЕ-тата в хранитеПроизводители