Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Как да подкрепим приятел, който се развежда

Как да подкрепим приятел, който се развежда

Как да подкрепим приятел, който се развежда - изображение

Разбира се, разводът може да бъде разрушителен, дори ако сте се разделили с половинката си без скандали. И ако налице е обичайният цикъл чрез типичните емоции - скръб, страх, гняв и разочарование - се  чувствате безпомощни и загрижени за вашият приятел/ка. Какво да направите в подобна деликатна ситуация? Думите: "Не се притеснявай, ти ще бъдеш по-добре без него/нея", не винаги са най-подходящите, както и „ трябва да се съберете отново“.

Ето какво да направите, за да помогнете на приятел, който се развежда.

Настойчиви покани за излизане

Много хора, в процес на развод и след това напускат групата на т.нар брачни приятели. Те се изолират и започват да се чувстват самотни.

„Хората, които са свикнали да прекарват време с бившия си могат да изпитат тревожност, когато внезапно осъзнаят, че са сами“, споделя Дейвид Клоу, лицензиран семеен терапевт. Дори и да не могат да съберат сили да се социализират вие трябва да продължавате да ги включвате в плановете си за излизане, за да се чувстват  нужни.

Помогнете им да опаковат вещите си

Друг неприятен момент от развода е преместването. „Задачи като опаковане, транспортиране, могат да бъдат горещи бутони за много трудни емоции“, казва лицензираният клиничен психолог в Манхатън Джоузеф Чилона.

Простият акт на поставяне на стари пуловери в кутия може да се обвърже с чувството за загуба и болка, които са често срещани при развода, добавя той. Вие сте там, за да им помогнете да сортират нещата си и да окажете подкрепа.

Просто слушайте

Оставете приятелят ви да говори за този болезнен момент от живота си. Може и да споделя неща, които е казал по- рано – това всъщност е ползотворно.

Не бъдете крайно настойчиви и не оказвайте натиск, за да получите отговорите, които ви вълнуват. Всеки човек се справя с мъката по различен начин и вашият приятел може да не е готов да говори.

Повечето хора не се нуждаят от съвет по време на развод, те просто трябва да знаят, че не са сами и че има хора, които се грижат за тях.

Не критикувайте бившия( колкото и да е изкушаващо)

Това е трудно, особено ако се водят борби с бившия. Но се опитвайте да се противопоставите на желанието да сипете обиди. Единият ден вашият приятел може да почувства да говори негативно и да е много ядосан, а на другия ден – точно обратното.

Съсредоточете се върху слушането, без да коментирате собствената си преценка и мнение.

Помогнете им с ежедневните дейности

Това означава, че трябва да гледате децата, когато трябва да отидат при лекаря, да разходите кучета, когато са в командировка, или да напазарувате.  По принцип, опитайте се да помогнете с нещата, които бившият им теоретично би им помогнал в миналото.

Направете вечеря

Приготвянето на вечеря може да бъде скучна работа при най-добрите обстоятелства, но след развод често е болезнено напомняне, че има един човек по-малко на масата. Така че, подгответе нещо за вашия близък и вечеряйте заедно.

Попитайте какво им е необходимо

Познавате добре любимия си човек, но вероятно вече имат нужда от това, за което не сте се сещали. Един от най-добрите начини да помогнете е да бъдете директни и да питате конкретно и често какво помага и какво не.

Бъдете там дългосрочно, не само в началото

Това е огромната подкрепа. Хората често получават внимание, когато се разделят. Но с течение на времето те се чувстват сами.

В крайна сметка не можете да коригирате основния проблем. Но можете да бъдете винаги до вашия близък дори и години, след развода.


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияИсторияЛюбопитноСнимкиСоциални грижи