Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Как да подготвите първородното си дете за появата на второ бебче в семейството

Как да подготвите първородното си дете за появата на второ бебче в семейството

Как да подготвите първородното си дете за появата на второ бебче в семейството - изображение

Нека започна с една не особено сладка история. Моя приятелка наскоро бе родила второто си дете. Един ден, докато е била в тоалетната, е чула как 3-годишният й син казал на своя приятел: "Мама я няма. Айде да сложим бебето в кучешката колибка".

Със сигурност поне на всяка трета майка на две деца почти й се е случвал по някой инцидент, причинен от по-голямото й дете.

Втората бременност често идва с увереността, че вече сте минали през това. И донякъде сте прави, освен че забравяте едно нещо – как ще обясните на първородното си дете, че се появи ново бебче в семейството, което ще преобърне живота на всички.

А ето и няколко съвета, които ще направят тази голяма промяна поне малко по-лесна за приемане от малчуганите.

КОГА ДА МУ КАЖЕТЕ

За дечицата под 2 годинки може спокойно да изчакате поне до третия триместър, тъй като те няма да разбират напълно какво се случва, поне докато не забележат, че коремчето ви е пораснало доста.

По-големите обаче трябва да подготвите от по-рано. Поднесете новината внимателно и задължително в присъствие и на двамата родители.

Не би било особено подходящо да кажете "Ще си имаме ново бебче". Така детето може да приеме, че то самото вече не е нужно. По-скоро представете информацията сякаш е в плюс за него: "Ще имаш братче или сестриче." / "Ще си имаш приятелче, с което ще можете да си играете постоянно." и пр.

Бъдете готови за един от тези три типа реакции:

  • Никаква проява на интерес. Това не означава, че детето ви не е разбрало какво сте му казали. Просто има нужда ситуацията да бъде по-осезаема, преди да му придаде каквото и да било значение.
  • Редица въпроси. Как се раждат бебетата? Глътнала ли си бебето? Как ще излезе? Не подминавайте никой от въпросите, колкото и абсурдно да ви звучат.
  • Изблик на тъга. Макар и да ви учуди, това е най-добрата реакция, която можете да получите. Тъгата означава, че детето се осмелява да разкрие чувствата си и да бъде открито. Така ще бъде по-лесно да разговаря и да споделя с вас, а в следствие на това и да приеме своето братче/сестриче.

ПОКАЗВАЙ И РАЗКАЗВАЙ

Децата обичат да слушат истории за своето раждане и израстване. Отведете ги отново в този период. Извадете албумите със снимки и старите клипове. Показвайки им тези спомени, обяснявайте как изглеждат и как се държат бебетата, давайки пример със самите тях.

Създавайте им предпоставки да се срещат с бебета на ваши познати и приятели, за да се научат как да се държат с тях, а най-вече да възприемат, че това нее играчка.

НАПРАВЕТЕ ГО ЧАСТ ОТ ЦЕЛИЯ ПРИЦЕС

Не оставяйте детето настрана, когато пазарувате нещата за бебето. Нека то стане част от избирането на името, както и от декорацията на стаята. Взимайте го със себе си, когато отивате на преглед. Нека и то чуе сърдечния ритъм на бебето. Тези неща със сигурност е го развълнуват и ще го накарат да чака с нетърпение раждането.

ОСТАВАНЕТО В БОЛНИЦАТА

Дните, в които оставате в болницата за раждането, а по-голямото ви дете стои у дома, без да може да ви вижда, са най-критични. Точно тогава то може да си създаде негативна представа за бебето.
Когато наближи този момент, обяснявайте често на детето си, че ще отсъствате само за няколко дни, но когато се върнете, отново вие ще го къпете, ще го приспивате и ще бъдете с него по-цял ден.

ПЪРВА СРЕЩА

Уверете се, че когато по-голямото ви дете се среща с новороденото, ще има някой друг, който да държи бебето. Нека ръцете ви бъдат свободни , за да прегърнете големия си син/дъщеря, защото той/тя е усещала липсата ви изключително силно.

След това отделете момент, в който да се погушкате едновременно с двете си деца. Те трябва да се научат, че любовта ви е равна за двамата.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимка: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлЛеченияИсторияСнимкиНаучни публикацииПатологияВидеоСпортАлт. медицинаПсихологияКлинични пътекиИзследванияЗдравни проблемиФизиологияНормативни актовеСпециалистиПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаникаРецептиАнкетиТестовеОбразованиеОрганизацииЗаведения