Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Как да напишете романтична поема за Свети Валентин

Как да напишете романтична поема за Свети Валентин

Как да напишете романтична поема за Свети Валентин - изображение

Е, искате да напишете романтична поема за своя партньор по случай Св. Валентин? Преди да сте хванали химикалката обаче, прочетете тези няколко съвета, чрез които да избегнете да звучите твърде наивно или пък прекалено несериозно.

ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА ПОСОКА: СЕРИОЗНО ИЛИ КОМЕДИЙНО ЩЕ БЪДЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО

Преди да сте започнали да пишете, първо помислете за тона, с който ще искате да звучи поемата. Дали желаете да излеете всичките си искрени чувства в рима, или просто искате да разчупите обстановката с малко смях? Щом уточните това, първата и най-голямата стъпка от написването на стихотворение вече е направена.

ЧЕРПЕТЕ ВДЪХНОВЕНИЕ ОТ УТВЪРДЕНИ ПОЕТИ

Ако искате да звучите сериозно, четете и се вдъхновявайте от известни поети. Нямате ли стабилна база от класически лирически творби, рискувате да напишете нещо, с което да звучите като влюбен тийнейджър.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ МЕТАФОРИ

Ключът за писане на лирическа творба се крие в умението да разкривате чувствата си чрез метафори. Бъдете креативни и използвайте колкото се може повече метафори, но винаги бъдете нащрек за изтърканите клишета. Надали има човек, който не е чувал блудкави стихове като:

Ти си роза, ти си крем,
ти си щастие за мен.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОНКРЕТНИ СЪЩЕСТВИТЕЛНИ ИМЕНА, А НЕ АБСТРАКЦИИ

Освен ако вече нямате богат опит и дузина успешни стихотворения зад гърба си, по-добре не рискувайте с боравенето с абстрактни съществителни имена. Много повече чувства ще може да внушите на партньора си, използвайки думи като "цвете", "море", "океан", тъй като това са конкретни обекти, които ще изникват в съзнанието му, докато чете, за разлика от "истина", "красота" и "вярност", с които може да се работи продуктивно, но е доста по-трудно.

ОБЕМЪТ НЕ Е ПРОПОРЦИОНАЛЕН НА ЛЮБОВТА ВИ

Имайте предвид, че едни от най-прекрасните любовни стихотворения в световната класика са изключително кратки. А ако сте все още новаци в писателската дейност, то най-добре ще бъде да не рискувате с твърде обемно стихотворение. Опишете в няколко кратки реда чувствата си, най-големите плюсове на вашия партньор или причините, поради които го обичате. Това ще бъде предостатъчно, за да го трогнете.

ПРОЧЕТЕТЕ Я НА ГЛАС

Колкото и добре да ви звучи стихотворението, задължително го прочетете на глас още докато е в чернови формат. После си починете няколко минути, сменете дейността за малко, за да може после на бистър ум пак да я прочетете. След всяко препрочитане на глас ще виждате дали звучи добре, дали думите се леят една след друга като музика, дали римите и метафорите са достатъчно добри.

Редактор: Милена Минчева

Източник: society19.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиРецептиПсихологияСнимки