Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Как да накарате децата си да четат цяло лято

Как да накарате децата си да четат цяло лято

Как да накарате децата си да четат цяло лято - изображение

Не подценявайте важността на четенето през лятото.

Както посочва експертът по грамотност Джули М. Ууд, "Няколко месеца загуба на умения за четене оказва влияние през годините; Когато децата стигнат до гимназията, онези, които не са чели през лятото, са изгубили около две години от развитието си."

Но как точно можете да предотвратите "лятното подхлъзване"? Ето шест съвета, с които да накарате децата си да четат повече през лятото.

1. Нека децата ви сами изберат

Трудно е да оставите детето да направи свои собствени избори за книги. Знаем, че просто си умирате от нетърпение да ги запознаете с любимите си книжки и те да ги заобичат, точно толкова, колкото и вие. Или искате детето ви да завърши най-предизвикателния списък за четене за своята възраст. Но ако то предпочита онази популярна нова книга за дракони близнаци, нека я прочете. Проучванията показват, че децата са по-склонни да завършат книгата, ако те я изберат. Лятото е времето за забавление в края на краищата, но детето ви дефинира какво точно значи това.

2. Създайте място за четене

Помогнете на децата си да си обособят специално място за четене. Това би могло да бъде килер, пълен с възглавници и фенерче; кътче от къщата ви със специален стол; перфектният клон на дървото или всяко място, което улавя фантазията на детето ви. Подобно на това да оставите децата си да ръководят избора си на книги, уверете се, че те са водачите на мястото, където се чувстват най-удобно за четене. По този начин те ще бъдат по-склонни да се усамотят с книга на специално място.

3. Четете с децата си

Родителите, бабите и дядовците, които се грижат за тях, трябва да четат често на децата, но трябва също да се уверят, че времето за четене е интерактивно. Например, задавайте на децата си въпроси относно това, какво мислят, че ще се случи по-нататък в сюжета на книгата или как биха действали, ако бяха на мястото на даден човек.

4. Вземайте книги, където и да ходите

Запътили сте се нанякъде? Уверете се, че вашите деца имат материал за четене за вашата дестинация, било то плажът, паркът или на опашката за някоя игра или филм. Ако не искате да размахвате куп книги наоколо, един електронен четец ги прави преносима алтернатива. И ако откриете, че вашето дете е запалено по електрониката, може то да е още по-вълнуващо за него да чете от електронен четец или таблет, отколкото от обикновена стара книга.

5. Намерете програма за лятно четене

Много вероятно е местната ви библиотека да има предизвикателство за четене за деца през лятото с награди срещу прочитането на определен брой книги. Можете също да подсладите предизвикателството, като добавите свой собствен стимул за вашите деца и тяхното лятно четене. Такъв стимул може бъде възможност да вземат още книги по техен избор.

6. Задайте конкретно време за четене

Наред с лагери, спортни и други дейности, четенето може да се изгуби в шума и суетата на лятото. Уверете се, че планувате време за четене в календара. Ще оцените спокойното време, прекарано с децата е четене, уверяваме ви!

Източник: simplemost.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиСнимкиСпециалистиНовиниРецептиСоциални грижиАлт. медицинаСпортИсторияХранене при...ИнтервютаТестовеОрганизацииНормативни актовеОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника