Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Как да действаме в социалната медия по време на раздяла

Как да действаме в социалната медия по време на раздяла

Как да действаме в социалната медия по време на раздяла - изображение

Универсална истина е, че разделите не са пикник нито за този, който ги предизвиква, нито за потърпевшия, чието сърце е разбито. Все пак, "политиката" при прекратяването на отношенията никога не е била толкова сложна колкото е днес. Благодарение на безбройните платформи, чрез които можем да се свързваме един с друг, ритуалите при раздяла достигат нови висоти.

Дните, в които едно обикновено "сбогом" и връщане на вещи се подразбират като финална среща между двама души, които са били в романтична връзка, са отдавна зад гърба ни. Хората, с които избираме да контактуваме в социалните медии са в постоянна част от нашата "социална тапицерия", и да – тя обикновено включва бившите ни романтични партньори.

Сякаш оцеляването след раздялата не е достатъчно трудно, но и се налага да научим висш пилотаж при взаимодействието с бившите. Той засяга предимно социалните медии и въпроси като "Трябва ли да го/я изтрия от Фейсбук?", "Да се въздържам ли от гледането на историята му/й в Инстаграм?" и параноични дилеми като "Мога ли все още да следвам сестра му/й в Туитър?".

Двойка

И така, какъв е правилния подход? Има някои критични променливи, които трябва да вземете под внимание, преди да успеете да отговорите на тези въпроси.

Изтриване, блокиране или никое от посочените

Подобно на повечето "правила" при разделите, действията ви в социалните медии са обусловени от самата раздяла, съгласно психолога Маделин Мейсън. Например, ако причина за прекратяването на отношенията с партньора е изневяра или насилие, изтриването или блокирането от всички социални платформи е най-разумното решение.

Но това действие няма задължителен характер спрямо бившите, при които отношенията са приключили по цивилизован и приятелски начин. В този тип случаи, според Джеймс Прийс – експерт по връзки – е съвсем нормално да запазите контактите с бившия си партньор в социалните мрежи.

Все пак е важно да бъдете откровени със себе си – ако смятате да прекарате часове в разглеждане на снимки, четене на стари откровения и разсъждения върху новата му диета на хранене, "изтриването" на този човек отново се превръща в най-добрата възможна опция.  

Да харесам или да не харесам?

Ако решението ви е да запазите дигиталните връзки, възниква още една главоблъсканица: как следва да сте ангажирани с техния социален профил, ако следва изобщо? С други думи дали е подходящо да коментирате, скрийншотвате или обръщате каквото и да било внимание на бившия си партньор?

"Най-добре е да не действате прекалено бързо. Първо трябва да приемете факта, че отношенията между вас и този човек, такива каквито ги познавате, са приключили", съветва Прайс.

"Изчакайте поне седмица преди извършаването на каквато и да било социално-медийна активност спрямо вашия бивш. Импулсивните действия никога не са имали твърде положителна слава."

Относно тяхното семейство

След раздялата е много вероятно взаимодействието ви с членовете на семейството му/й да бъде сведено до минимум, независимо колко близки сте били педи това.

"Динамиката ще се промени и тяхната лоялност винаги ще остане за бившия партньор", твърди Прайс, който предлага да премахнете всички социално-медийни връзки.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: vanityfair.com, unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАнкетиНовиниСнимкиЗдравни съветиЛюбопитно