Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Какво се случва с тялото, след като навършим 40 години

Какво се случва с тялото, след като навършим 40 години

Какво се случва с тялото, след като навършим 40 години  - изображение

Всички се страхуваме, че ще дойде времето, когато ще остареем. И това е неизбежен процес. Но трябва да преодолем страха си и да разберем, че всички възрасти имат своите предимства и недостатъци.

Психолозите смятат, че е добре, ако човек се страхува от старостта. В тази статия ще ви разкажем какво се случва с тялото, когато дадено лице навърши 40 години. Ще ви представим както негативните, така и положителните аспекти на остаряването. И смятаме, че трябва да посочим, че не всички тези промени ще ви се случат - това зависи от вашето здраве и начин на живот.

Косата става по-малко гъста

Този проблем се проявява най-вече при мъжете, но много хора губят гъстата си коса, преди да навършат 30 години, а 53% от тях са плешиви след 40 г. Жените също губят коса, но сравнително по-бавно от мъжете.

За да предотвратите това, се грижете за косата си: от време на време я подстригвайте, боядисвайте я и престанете да използвате сешоар. Диверсифицирайте диетата си и яжте повече витамини. Посетете трихолог, който може да разберете причината за загубата на коса и да ви помогне да се справите с проблема си.

По-добри родители

40-годишните мъже и жени имат по-голям житейски опит, по-добре се справят с трудностите и знаят какво да правят в рискови ситуации. Нещо повече, те са по-сигурни финансово от 20-годишните. Това означава, че "по-възрастните" родители ще могат да дадат на бебето си всичко, от което то се нуждае.

Но има и няколко недостатъка: по-сложно е за жената да забременее и да роди здраво бебе. Така че, ако имате избор и желание, по-добре е да имате деца по-рано. Също така трябва да признаем, че съвременната наука се справя добре с проблемите, свързани с репродуктивността при мъжете и жените.

Лактозна непоносимост

Някои хора не могат да усвояват млечни продукти от детството си, а други придобиват това по-късно. Лактозната непоносимост обикновено засяга афро-американски и азиатски жени на възраст над 40 години. В тази възраст нивото на лактазния ензим, което помага за усвояването на лактозата, намалява. В резултат на това млякото не може да бъде усвоено и причинява проблеми с дебелото черво.

Ако имате този проблем, пийте мляко без лактоза и приемайте пробиотици.

Зъбите са по-малко чувствителни

Ако страдате от чувствителност на зъбите, докато сте млади, този проблем може да изчезне, когато остареете. Това се случва поради дентина, калцифицирана тъкан, която расте с течение на времето. Ето защо чувствителността намалява.

Независимо от това, има и недостатък: след тези промени има шанс да не разберете, че нещо не е наред с вашите зъби. Затова се препоръчва да посещавате зъболекар редовно.

Метаболизмът отслабва

Ако на 40, вие ядете същата храна, която сте яли на 20-годишна възраст – това е супер. След 40 метаболизма ни намалява и губим мускули по-бързо. Д-р Кетрин Болинг казва, че средно жената се сдобива с около 15 килограма повече на възраст между 40 и 55 години.

За да избегнете този неприятен проблем, трябва да следвате здравословна диета и да се упражнявате. За съжаление няма "магически рецепти", които да ни помогнат. Трябва да работим усилено, за да бъдем в перфектна форма.

По-привлекателни и уверени в себе си

Психолозите твърдят, че жените са по-уверени в себе си след 40 години, отколкото на 20-годишна или дори на 30-годишна възраст. Този факт им помага да се обичат, да не се притесняват за дребните неща, да се отърват от токсичните хора и да са наистина щастливи и финансово независими.

На тази възраст хората преоценяват себе си и околните. Така мъжете и жените стават по-привлекателни в очите на другите.

Слухът и зрението могат да се влошат

На 40-годишна възраст хората имат проблеми със зрението: те се нуждаят от повече светлина, за да четат, а също така се забелязват промени в цветовото възприятие. Друг проблем със зрението е сухото око.

Слухът също се влошава. Това се случва поради промени в структурата на тимпаничната мембрана и вътрешното ухо. За да откриете проблем навреме, посетете вашият лекар.

Имунната система се засилва

До 40-годишна възраст хората са се борили с различни вируси. В резултат на това имунната ни система става по-силна и ние се разболяваме по-рядко.

За да подобрите своята имунна система, трябва да водите здравословен начин на живот и да спите достатъчно. Нещо повече, важно е да прекарвате времето си на открито и да дишате чист въздух.

Вкусовите възприятия се променят

Когато сме родени, имаме около 9000 рецептори за вкус. Когато порастнем, количеството на тези рецептори намалява и започваме да губим вкусовите си възприятия, обикновено започвайки със солени и сладки вкусове, а после горчиви и кисело. Между другото, тези промени се появяват при жените по-рано, отколкото при мъжете.

За съжаление този процес е необратим, но това не означава, че няма да можете да различавате различните вкусове, те просто ще бъдат по-малко ярки.

Надяваме се тази статия да ви помогне да се подготвите за бъдещето и да не се притеснявате за тези промени. Имайте предвид, че можете да забавите процеса на стареене с помощта на експерти.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияЛюбопитноСпортФизиологияРецептиНовиниИсторияКлинични пътекиКалкулаториПроизводители