Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Какво правят добрите хора: Деца отговарят

Какво правят добрите хора: Деца отговарят

Какво правят добрите хора: Деца отговарят - изображение

По случай наближаващите празници и месеца на споделеното добро зададохме въпроса "КАКВО ПРАВЯТ ДОБРИТЕ ХОРА?" на няколко деца.

В отговорите намерихме голямо разнообразие в зависимост от възрастта на децата. По малките са толкова откровени и отговарят, без дори да се замислят. Те свързват думата "добър" с нещо позитивно. Затова и асоциации като следващата са толкова забавни за нас, но абсолютно верни за малката Анастасия.

цитат

Тъй като родителите често повтарят на децата си какво трябва да (не) правят, за да бъдат добри, хлапетата от своя страна демонстрират своето знание за доброта, изведено чрез позволенията и забраните на родителите си. Така получихме и отговора на Александрия.

 цитат

Представете си сега, че същото изречение е казано от момиче на 30 г. Нима не носи дори по-дълбок смисъл. Нима майката не е човекът, който остава до нас и ни подкрепя винаги. Та какви бихме били, ако не се вслушваме в нейните съвети. А ако го правим, то е ясно. Както казва малката Александрия, ще сме добри хора, ако слушаме мама.

От подобно послушание Николай, който вече е на 7г., знае, че, за да бъде добър, трябва да споделя своите играчки. Но когато порасне, този урок ще го кара да споделя дори по-ценни неща. Той ще продължава да споделя доброта.

цитат

Интересен е отговорът на Данаил, който на въпроса "Какво правят добрите хора?" отвърна просто "Нищо", без да изпита нужда от пояснения. За него е някак ясно, че добрите хора не правят нищо лошо и това се подразбира.

цитат

Почти никой от по-малките малчугани не погледна от гледната точка на своите родители така, както Александра. За нея явно малчуганите са си изконно добри. Но възрастните – те трябва да ходят на работа и стриктно да слушат децата, за да бъдат определени като добри хора.

 цитат

Но разгледайте всички отговори, за да добиете по-ясно представа за начина, по който децата възприемат добротата. Ще видите, че вашият авторитет като родител, вашият начин на мислене и възпитание прозират в думите на тези прекрасни и безкрайно добри деца.

Някои отговори ще ви развеселят, други ще ви трогнат, но със сигурност всички ще ви напомнят какво наистина трябва да прави човек, ако иска да бъде добър.

цитат

цитат


цитат

цитат

цитат


цитат

цитат

цитат

Автор: Милена Минчева

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСпециалистиРецептиСоциални грижиХранене при...СпортТестовеИсторияАлт. медицинаАнкетиИнтервютаНормативни актовеОбразованиеЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника