Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Алтруизмът може да бъде трениран

Алтруизмът може да бъде трениран

Алтруизмът може да бъде трениран - изображение

Независимо дали става въпрос за климатичните проблеми и последствията от тях, бежанската криза или несправедливото разпределение на богатството, когато търсим начини за разрешаването на тези глобални проблеми с еднаква сила важат както международните споразумения, така и индивидуалната потребност да си сътрудничим и да действаме алтруистично. Учените наричат това поведение с термина просоциално поведение.

Просоциалното поведение се определя като поведение, ценящо и подпомагащо другите както на личностно, така и на групово ниво. 


Психолози от Вюрцбургски университет, Дружеството за научни изследвания "Макс Планк" и учени от Лайпциг, изследващи мозъка, публикуваха резултатите от едно изключително обширно проучване. То разглежда подробно влиянието на различни ментални практики, насочени към просоциалното поведение, в продължение на няколко месеца.

Публикуваният научен доклад

Резултатите: "Успяхме да демонстрираме, че човешката просоциалност е гъвкава и различни аспекти от нея могат да бъдат подобрявани систематично чрез различни типове тренинги" – обяснява Ан Бьоклер-Раетиг, младши професор по Психология във Вюрцбургски университет. Според нея, напредък може да бъде постигнат, практикувайки всеки ден дадени упражнения, изключително лесни за изпълнение.

"Човешката просоциалност е в сърцето на миролюбивото общество и е ключът за разрешаване на глобалните проблеми"– казва Бьоклер-Раетиг.

Изследванията за алтруизма са с интердисциплинарен характер, включвайки философия, психология, математика, икономика, еволюционна биология, невронаука и др. И въпреки широкоаспектните проучвания, изненадващо малко се знае за това как точно да бъде стимулирана алтруистичната насоченост на човек. Според младшия професор, причината се крие в това, че икономическите модели често смятат просоциалността за стабилно обществено предпочитание, чиято гъвкавост учените разглеждат като несъстоятелна твърде дълго време. 

Тренинги с различен фокус

Гореспоменатият екип обаче успя да докаже, че това твърдение е грешно. В продължение на месеци участниците в проучването са подлагани на различен тип психически упражнения, базирани върху медитация. В първия модул се набляга на настоящото поведение, вторият се фокусира върху социално-афективните умения, а третият се занимава с когнитивната гъвкавост и способността да разбираш хората.

"Бяхме изключително любопитни кой модул ще бъде най-ефективен в култивирането на алтруистично мотивирано поведение" споделя Бьоклер-Раетиг. Проучването ясно показа, че само вторият тип упражнения имат пряко влияние върху участниците. След приключването на тренинга те се проявяват видимо като по-щедри.

Стъпка напред към едно по-добро общество

Въпросният втори модул се състои от 3 встъпителни дни, седмични срещи, обучения, и 30-минутни ежедневни упражнения. А изводът на учените е ясен. Алтруистичното поведение може да бъде развито чрез прости, кратки и не скъпи психически практики.

"Култивирайки този капацитет в училищата и работните си места можем да направим голяма крачка напред към справянето с проблемите и на глобално ниво".

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: eurekalert.org

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовини